Tijdens het Groningse bevrijdingsfestival zullen talloze artiesten optreden op een aantal podia in het Stadspark. Ook de literatuur is dit jaar goed vertegenwoordigd. Stadsdichter Lilian Zielstra en RUG Huisdichter Esmé van den Boom zullen er voordragen en ook spoken word artiesten als Justin Samgar en Dean Bowen zullen van zich laten horen.

Het bevrijdingsfestival wordt om 12.30 uur geopend door de Jeugd van Tegenwoordig waarna tientallen artiesten zullen optreden op meerdere podia in het Stadspark. Op de Sena performers stage worden de muzikale acts afgewisseld met spoken word-performers. Justin Samgar, Dorothy Blokland, Gino van Weenen, Onias Landveld en Dean Bowen gaan in out spoken opzoek naar de betekenis van het woord ‘vrijheid’.

Bij Het Vrije Woord kun je op allerlei creatieve manieren aan de slag met taal als middel om vrijheid door te geven. Zo kun je een ‘bootschap’ voor de wijde / weide wereld op een zelfgevouwen bootje schrijven en via een imposante glijbaan – gemaakt door kunstenaar Marc Buddendorf – te water laten in de vijver. Stadsdichter Lilian Zielstra, RUG-huisdichter Esmé van den Boom, Kasper Peters en dichtcollectief Zeaux helpen bij het schrijven van de bootschappen. Ook dragen de dichters poëzie voor en kun je aanschuiven bij verschillende workshops.

Daarnaast is Tuig Tattooshop aanwezig om je te versieren met een tijdelijke poëzietatoeage, bestaande uit een dichtregel die op deze dag een bijzondere betekenis voor je heeft. Samen met kunstenares Ida Buijs kun je met oude archieffoto’s van de bevrijding aan de slag om ansichtkaarten te maken. Of pak een draadloze koptelefoon en geniet van de silent poetry van Wordbites. Liever wat passiever genieten van het vrije woord? Pak dan een boek uit de grote kast, zoek een plekje en lees over oorlog, vrede en vrijheid.

Literatuur op het bevrijdingsfestival

Geplaatst: wo, 3 mei 2017