De voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda is van vrijdag 6 maart tot en met zondag 8 maart het toneel van Grasnapolsky. Het festival biedt een weekend lang muziek en kunst op een bijzondere locatie. In 2019 verhuisde het festival van de Veluwe naar Oost Groningen. Daar een nieuwe ontdekkingstocht. Het ontdekken van De Graanrepubliek, van de strokartonfabrieken, van het communisme in Groningen en van de prachtige omgeving en de fabriek zelf.

De Kunstsmederij is dit jaar dé plek voor de kracht van het woord, het gesprek en de kunsten. In deze ruimte werden vroeger de knopenvangers het verse stropulp gladstreken. Het duo Papegaaiduikers, Anne Jan en Jelte, host het podium, je kent ze van het radioprogramma Glasnost of hun talkshow op Noorderzon. 

Zaterdag 8 maart verwelkomen ze Anja Reenders van De Verhalen van Groningen en Geert Lameris en Jildert Vliet. Drie keer neemt Woorden worden zinnen de boel over. Dat is een laagdrempelig platform en podiumprogramma voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Je luistert er naar Siham Amghar, Naomi Veldwijk, Cissy Joan & Charlotte Beerda. Host van dit programma is Elten Kiene.

Zondag 9 maart is het tijd voor Gronings Goud. Grasnapolsky presenteert vijf Groningse dichters die de provincie middels hun poëzie beschrijven; stadsdichter van Groningen Renée Luth (1979), Jirke Poetijn (1985), Maaike Rijntjes (1997), Lammert Voos (1962) en Lilian Zielstra (1991). Daarnaast voeren de Papegaaiduikers gesprekken over duurzaam materiaalgebruik op festivals en het toekomstklaar maken van Nederland.

Buiten de Kunstsmederij is er natuurlijk ook genoeg te beleven. Muzikanten als Waterbolk, Laurens Collée, Arnold Veeman treden op en er zijn verscheidene expedities in de omgeving. Kaartjes zijn via de festivalwebsite te koop.

Literatuur op Grasnapolsky

Geplaatst: do, 5 maart 2020