De binnenstad van Leeuwarden is aanstaande vrijdag en zaterdag het toneel van Explore the North. Op veertien locaties zijn er optredens van muzikanten en auteurs waaronder Armando, Ghayath Almadhoun, Bert Wagendorp, Meindert Talma, Nyk de Vries, Ester Naomi Perquin en vele anderen.

Vrijdag 24 november zijn er onder andere optredens Charlotte Van den Broeck en Joost Baars. Beide auteurs zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Joost Oomen, Lotte Lentes en Sarah Arnolds voorspellen de toekomstRoman Helinski komt vertellen over zijn nieuwe roman De Wafelfabriek en er is punk in een literair jasje met Fata Nirvana. Zowel vrijdag als zaterdag zal Meindert Talma zijn boek (en plaat) Je denkt dat het komt presenteren in De Doopsgezinde Kerk.

Zaterdag 25 november zal Coen Peppelenbos Bert Wagendorp interviewen. Bijzonder is de komst van de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun en de Iraakse schrijver Hassan Blasim. Beiden moesten hun land ontvluchtten en wonen in Zweden en Finland. Tijdens het festival gaat Maarten Praamstra met ze in gesprek over hun werk, het ontvluchten van je thuisland en de rol van kunst in hun leven. Beide schrijvers zullen ook voordragen tijdens het festival: Blasim in de Lutherse kerk en Almadhoun op het schip Bald’r.

Op de Bald’r zal ook het Poëziekanon optreden: Jong talent en ervaren schrijvers delen het podium: Simone Atangana Bekono (die vrijdag debuteert tijdens Wintertuin), Jan Glas, Marije Langelaar, Tjitske Jansen, Ester Naomi Perquin, Arjan Hut, Tonnus Oosterhoff en Elmar Kuiper. Een andere gigant die optreedt is Armando. Samen met bandoneon speler Oleg Lysenko zal hij het programma Ik hoorde dat er geluisterd werd opvoeren. Friese poëzie is er van Eeltsje Hettinga (de eerste Dichter van Fryslân) die samen met Sigrid Kingma zal optreden. Ook dichter en schrijver Nyk de Vries zal optreden. Bijzonder is ook de voorstelling Dozen vol woorden die Kasper Peters voor het festival maakte.

Op Het Grote Gebeuren speelde Nhung Dam haar voorstelling Ha Ha Happiness, maar op Explore the North zal ze de voorstelling gebaseerd op Duizend vaders spelen.

De harde marge die afgelopen zomer Dichters in de Prinsentuin opende komt op Explore the North weer bijeen. De muzikanten Jan Klug en broeder Dieleman begeleiden de dichters Tsead Bruinja, Els Moors, Lies van Gasse en Frank Keizer.

Bijzonder is ook Rechtbankproza. De jonge schrijvers Yentl van Stokkum, Martin Rombouts, Emma Stomp en Christiaan Lomans gingen in gesprek met medewerkers van het Gerechtshof en dat resulteerde in een viertal verhalen die de medewerkers zelf voor zullen lezen. Rechtbankverslaggevers zullen ook optreden tijdens het festival.

Foto’s Nhung Dam: Henk Veenstra, De harde marge: Reyer Boxem, Armando: Mineke Hoekstra