Dat Groninger dichters ook goed proza kunnen schrijven blijkt wel uit de verhalenwedstrijd die de Universiteitskrant en het Representatiefonds van de RUG sinds drie jaar organiseren. Bij de eerste editie won Marloes Robijn, bij de tweede Ruth Koops van ‘t Jagt en vanavond was RUG huisdichter en studente Nederlandse taal & cultuur Lilian Zielstra één van de twee winnaars. De andere winnaar was student American studies Paul Meis die de prijs won voor het beste Engelstalige verhaal (hij werd overigens voorgegaan door Shane Day en Berendsje Westra).

De uitreiking vond dit jaar plaats in het Van Swinderen Huys, één van de oudere gebouwen van de universiteit waar normaliter relaties worden ontvangen, maar vanavond is de zaal voor jonge schrijvers. Van de tien genomineerden zijn er negen aanwezig en Rosa Timmer presenteert ze in blokjes van drie.

Enkele schrijvers kennen we natuurlijk al. Obe Alkema zit natuurlijk bij de Dichtclub net als Lilian Zielstra, Janneke Heimweg was vorig jaar ook al één van de genomineerden en docent psychologie Jan Visser was de eerste keer ook al van de partij. Van de aanwezige genomineerden vielen een lichtelijk nerveuze Johan Los en een nuchtere Sjoerd Huismans op. Die laatste had een black out tijdens zijn Erasmus tijd in Zweden in uitgangspunt, maar op de vraag van Rosa of het gezegde ‘Erasmus Orgasmus’ klopt antwoord hij dat het wel meevalt.

De blokjes worden afgewisseld met optredens. Esmé van den Boom stuurde ook een verhaal in dat niet genomineerd werd, maar haar liedjes doen het beter. Als Mees treedt ze regelmatig op. Ook werd er een filmpje vertoond van Ruth Koops van ’t Jagt die vorig jaar zoals gezegd één van de winnaars was. Hoogtepunt is echter Ronald Ohlsen die al lopende verhaalt hoe je tot de ontdekking komt dat je een schrijver bent. Kort gezegd komt het er op neer dat een schrijver probeert te achterhalen waarom een boek dat hij gelezen heeft zo goed is en een gewone lezer niet. Moeiteloos verwijst Ohlsen naar enkele genomineerden en de uitspraken die ze eerder op de avond deden.

Na iets meer dan een uur is het tijd voor de uitreiking en krijgen een duidelijk verraste Lilian Zielstra en Paul Meis hun prijs die bestaat uit €500,- euro. De jury vond het De zomers van Thomas van Zielstra een verhaal dat er echt bovenuit stak. Alle tien genomineerden (te weten: Obe Alkema, Janneke Heimweg, Sjoerd Huismans, Anne Kooistra, Johan Los, Paul Meis, Catherine Rigollet, Engelien Timmer, Jan Visser en Lillian Zielstra) zijn opgenomen in de bundel Oneindig die voor €7,5 te koop is bij Uitgeverij Passage en de Universiteitskrant.

Eigenlijk is het jammer dat het hier een beetje bij blijft. Het huisdichterschap is inmiddels een instituut en deze wedstrijd maakt duidelijk dat er interessante prozaschrijvers op de universiteit rondlopen, maar wie de drie bundels met verhalen doorneemt komt ook namen tegen van mensen die daarna niet meer van zich lieten horen. Misschien kan hier de door uitgeverij Passage opgezette Prozaclub in Café Marleen uitkomt bieden?

De genomineerden

Lilian Zielstra en Paul Meis winnen verhalenwedstrijd ‘Oneindig’

Geplaatst: di, 22 april 2014