Literair Dispuut Flanor, de Groningse literaire studentenvereniging organiseert een lezingencyclus over seks en seksualiteit in de literatuur. De lezingen vinden plaats op 12 april en 26 april en worden achtereenvolgens gegeven door Mathilde van Dijk, Mary Kemperink en Marjan Slob. Onderwerpen zijn bouquet romans, de middeleeuwen en homoseksualiteit.

Donderdagavond 12 april geeft hoogleraar Mary Kempering een lezing over homoseksualiteit in 19e eeuwse en vroege 20e eeuwse literatuur. Eind negentiende eeuw ontwikkelde zich het medische concept homoseksualiteit, toen vaak uranisme genoemd, en de ideeën hierover vonden weer hun weg in romans, gedichten en toneelstukken. Die lezing zal plaatsvinden in Literair Café de Graanrepubliek (Gedempte Kattendiep 11) en begint om 20.30 uur.

De laatste lezing vindt plaats op donderdag 26 april en wordt gegeven door filosofe Marjan Slob en zal gaan over haar essay Foute Fantasieën: kleine filosofie van de ontvankelijkheid. Wat moet een intelligente, zelfstandige, hoogopgeleide vrouw in hemelsnaam met de Bouquetreeks? Slob wil begrijpen hoe het mogelijk is dat zij als moderne feminist plezier beleeft aan die voorspelbare romances waarin een jonge vrouw zich steevast laat overrompelen door een wereldwijze man. Die lezing zal eveneens plaatsvinden in Literair Café de Graanrepubliek en om 20.30 uur beginnen.

Dinsdagavond 20 maart gaf Dr. Mathilde van Dijk de eerste lezing die ging over het beeld van de maagd en de hoer in de Middeleeuwen en de manier waarop dit nog steeds doorspeelt in de hedendaagse popcultuur. De lezing.

Informatie over de lezingen verschijnt op de website van Flanor. De entree bedraagt €5,- en €3,- voor studenten. Leden van Flanor kunnen gratis naar binnen.

Lezingencyclus over seks en seksualiteit in de literatuur

Geplaatst: do, 5 april 2018