Vorige week scande Laura Mijnders haar handtekening in en stuurde die op naar de notaris. Vanwege een ziek iemand in haar omgeving leek het haar onverstandig om met het bestuur, waarvan ze de voorzitter is, af te spreken. De oprichting van de Stichting Cultuurgenoten kon daardoor gewoon doorgaan. Op veilige afstand van elkaar tekenden de andere bestuursleden de oprichtingsakte. De stichting, onder meer verantwoordelijk voor het project Dichter bij het Verleden, wil inwoners van Groningen in contact brengen met literatuur en andere kunstvormen.

“Cultuurgenoten komt voort uit Dichter bij het Verleden. Aanvankelijk wilden we met dit project Dichten met oma voortzetten.” Dat project was een initiatief van Lilian Zielstra. Als stadsdichter van Groningen voor de periode 2017-2018 trok ze met een groep dichters langs verzorgingstehuizen om de herinneringen van de inwoners op te tekenen. Dichter bij het Verleden richt zich op ouderen die nog thuis wonen en wil eenzaamheid onder die groep proberen tegen te gaan.

Cultuurgenoten

Toen Mijnders (1991) en enkele andere initiatiefnemers opzoek gingen naar de middelen hiervoor ontstond het plan om een stichting op te richten. “Eerst stond Dichter bij het Verleden centraal, maar het werd steeds duidelijker dat we een stichting nodig hadden om aan alles wat hierbij komt kijken te voldoen. We spraken met verschillende instanties en kwamen tot de conclusie dat meer willen gaan organiseren. Het idee om een stichting op te richten werd hierdoor versterkt.”

Toen over de naam van de stichting werd nagedacht kwam dichter Gerard Rozeboom met ‘Cultuurgenoten.’ “We hadden veel ideeën die we eigenlijk suf vonden. Een naam zegt ook veel over je identiteit en een geografische verwijzing als ‘Midden Groningen’ vonden we beperkend. Dat Cultuurgenoten samenwerking en van cultuur genieten uitstraalt sloot goed bij ons aan. We willen iets delen met anderen en dat zegt deze naam.”

“Wie die genoten zijn? Iedereen met een passie voor taal en cultuur in Groningen. Alle mensen die daar blij van worden willen we bereiken. Taal heeft een sociale functie en we willen in de provincie mensen bereiken. Daarnaast zien we andere stichtingen ook als genoten. We zitten niet op een eilandje en willen juist een warme samenwerking met anderen aangaan. Poëzie heeft soms de naam elitair te zijn en wij willen er ook zijn voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Met Dichter bij het Verleden bereiken we al ouderen en in de toekomst hopen we ook jongeren, laaggeletterden en mensen met een beperking te bereiken. Zelf heb ik in de psychiatrie gewerkt en juist toen heb ik gemerkt hoe belangrijk taal en cultuur zijn tijdens de behandeling.”

Omapost en pyjamabroek

Mijnders studeert momenteel Communicatie en informatiewetenschappen aan de RUG. Ze groeide op in de horeca en de observaties die ze daar deed zette ze om in verhalen en gedichten. Al geruime tijd publiceert ze gedichten en ze werkte ook mee aan Dichten met oma. Daarmee heeft Cultuurgenoten ook betrekking op haar werk als dichter. “Wat ik als dichter vaak merkte is dat je veel gratis optreedt. Na de basisbehoeften als eten en wonen komt betekenisgeving en dan zijn kunst en cultuur heel belangrijk. Het heeft een maatschappelijke functie waarbij je veel werk verzet, vaak gratis. Een honorarium bieden is ook een teken van waardering en we hopen dat met Cultuurgenoten aan te kunnen bieden.”

Kaarten versturen naar ouderen in Coronatijd

Vanwege de coronacrisis ligt Dichter bij het Verleden even stil en bij Cultuurgenoten grijpen ze die tijd aan om na te denken over nieuwe projecten. “We denken nu na over hoe we nieuwe projecten kunnen opstarten waarbij we rekening houden met de anderhalve meter-maatschappij en we onderzoeken hoe we onze doelgroep kunnen bereiken. Het eerste resultaat daarvan is een samenwerking met Omapost. Via die website kan je een eigen kaartje ontwerpen en die versturen naar een oudere. Een eigen website en facebookpagina voor Cultuurgenoten staan nu hoog op de agenda en we hopen in de toekomst met scholen samen te kunnen werken.”

Naast voorzitter Laura Mijnders bestaat de stichting uit Gerard Rozeboom (secretaris), Pieter van Zuijlekom (penningmeester) en Remda Spoelstra (lid). “Normaal zouden we de oprichting gevierd hebben met een etentje, maar dat kan nu natuurlijk niet. Wegens ziekte in mijn omgeving kon ik zelf niet naar de notaris. We hebben alles online voorbereid en mijn bestuur is voor het zetten van de handtekening bijeengekomen en meteen daarna naar huis gegaan. Ik vierde de oprichting thuis in pyjamabroek.”

Foto Laura Mijnders: Mitsuko Fliervoet

Laura Mijnders: “Cultuurgenoten is er voor iedereen met een passie voor taal en cultuur.”

Geplaatst: ma, 27 april 2020