Op 24 november 2020 ontvangt filosoof en socioloog Bruno Latour de Spinozalens. Latour zet zich in voor de representatie van dieren, planten, rivieren en zeeën in ons politieke systeem. Dit idee is niet alleen een grote inspiratiebron voor filosofen, maar ook voor historici, ecologen, stedenbouwkundigen, kunstenaars en schrijvers.

Naar aanleiding van deze prijsuitreiking organiseren Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen drie gratis online masterclasses en een schrijfwedstrijd waar iedereen aan mee kan doen.

Uitgangspunt is het denken van Latour, toegepast op de ramp met de MSC ZOE die op 1 januari 2019 ten noorden van Ameland 342 containers verloor. Nog steeds ligt er zo’n 800.000 kilo afval in zee. Ook bleven miljarden plastic korrels achter tussen zand en slik, op de bodem, tussen het gras en in de magen van vogels, vissen en zeehonden.

Online masterclasses

In de drie gratis masterclasses verdiepen de deelnemers zich in het denken van Latour en de oorzaken en de gevolgen van de containerramp met de MSC ZOE. Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, luistert mee naar de sprekers. Na de pauze inspireert ze de deelnemers met ideeën over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.

  • woensdag 16 september 19.30-21.30 uur
    Filosofen Jesse Havinga en Tjesse Riemersma over het denken van Latour; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.
  • woensdag 23 september 19.30-21.30 uur
    Erik Bertholet van Groningen Seaports over de knelpunten van het wereldwijde containervervoer; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.
  • woensdag 30 september 19.30-21.30 uur
    Prof. dr. Katja Philippart, onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en bijzonder hoogleraar ‘Productiviteit van mariene kustecosystemen’ over de gevolgen van de containerramp met de MSC ZOE; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

De masterclasses zijn gratis en iedereen is welkom. Voor deelnemers aan de wedstrijd zijn de masterclasses verplicht.

Schrijfwedstrijd

Volg de online masterclasses en schrijf een literaire tekst vanuit een niet-menselijk perspectief over de (gevolgen van) de ramp met de MSC ZOE: schrijf bijvoorbeeld vanuit de MSC ZOE, een container of een korrel.

De vorm van je tekst is vrij: essay, fictie en literaire non-fictie, poëzie etc.
Gebruik maximaal 1.500 woorden en mail je tekst voor 1 november 2020 naar contact@latourophetwad.nl.

Jury: Pauline Durlacher, Tonnus Oosterhoff, Mathijs Sanders en Marjoleine de Vos.

Tijdens een feestelijke afsluitende bijeenkomst wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. Het winnende literaire werk wordt gepubliceerd in een landelijk tijdschrift (onder voorbehoud).

Aanmelden: contact@latourophetwad.nl

Foto Kustwacht

Latour op het Wad: online masterclasses en schrijfwedstrijd

Geplaatst: di, 11 augustus 2020