Woensdag 30 juni wordt leest Lammert Voos voor en hij wordt geïnterviewd bij de Kunstkerk Hogeland te Warffum. Evelien Borgonjon gaat met de auteur in gesprek over zijn Groningse trilogie die hij onlangs voltooide met Gannef.

Gannef is het laatste deel van Lammert Voos’ naturalistische Groningse drieluik. Het eerste deel, Malterfoske, verscheen in 2018 en het tweede deel, Canisius, in 2020. Gannef draait om Zwarte Jan, een persoon die in de twee voorgaande delen al voorkwam. Zwarte Jan erkent God noch gebod. Na een gevangenisstraf wordt hij pooier in Groningen en trouwt met de enigmatische hoerenmadam Engel. De tweede wereldoorlog dwingt hem tot ingrijpende keuzes.

Lammert Voos was zanger in een punkband en vluchtelingenwerker. Hij debuteerde in 2008 als dichter en in 2011 met proza. Hij was onder meer stadsdichter van Deventer. Malterfoske en Canisius werden positief ontvangen, maar met Gannef is Voos doorgebroken. In Trouw, het Parool en het NRC stonden positieve recensies en de auteur schoof aan bij het tv-programma Brommer op zee.

De Kunstkerk Hogeland is gevestigd aan de Hoofdstraat 27 te Warffum. Het programma begint om 20.00 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. Kaartjes kosten €2,50 en reserveren is verplicht: kunstkerk@hogeland.nl.

Lammert Voos in de Kunstkerk

Geplaatst: ma, 28 juni 2021