Donderdag 20 mei presenteert Spraakmakende Boeken de laatste aflevering voor de zomerstop. In de lezingenreeks van de Rijksuniversiteit Groningen staat deze keer Op aarde schitteren wij even van Ocean Vuong centraal. In de lezing van Barend van Heusden zal worden stilgestaan bij de bijzondere vorm van de roman en ingaan op een aantal nauw met elkaar verweven thematische lijnen in het werk, zoals taal en literatuur (poëzie); migratie; het trauma van de Vietnamoorlog; de rol van (groot)ouders; de betekenis van liefde; lichamelijkheid; homoseksualiteit en mannelijkheid; vrijheid; de Amerikaanse cultuur.

Op aarde schitteren wij even is geschreven in de vorm van een brief van de auteur aan zijn moeder – die zij zelf niet kan lezen omdat ze analfabeet is. In zijn brief haalt de schrijver herinneringen op aan zijn kindertijd en jeugd in Hartford, Connecticut, en schrijft hij de geschiedenis van zijn moeder en grootmoeder – eerst in Vietnam, en later in de Verenigde Staten. Daarnaast vertelt hij in de roman-brief ook over de ontdekking van zijn homoseksualiteit en zijn ontwikkeling als lezer en schrijver. 

Je kunt deze lezing live bekijken vanaf donderdag 20 mei, 19.45 uur. De voorgaande lezingen zijn terug te zien via de website van de Rug. Bij het Spraakmakende Boeken programma 2020-2021 vindt u een link naar de live-stream en opnames.  

Laatste Spraakmakende boeken van het seizoen

Geplaatst: ma, 17 mei 2021