Ondanks de lockdown organiseerde De Literaire Hemel elke maand een schrijversoptreden. Het 19e seizoen van de Drentse organisatie wordt deze maand afgesloten met een programma waarin oorlog een van de thema’s is. Te gast zijn Ernst Arbouw, Lot Vekemans en Judith Belinfante. De interviews staan vanaf zaterdag 10 april online.

Annette Timmer praat met journalist Ernst Arbouw uit Eelde over zijn zoektocht naar soldaat Harold Roszell, die met de 2e Canadese Infanterie Divisie op 12 april 1945 doorgangskamp Westerbork bevrijdde. Roszell kwam om in Eelde, op de dag dat de Duitsers zich in Groningen overgaven. In H.W.R. was hier komt de oorlog bijna tastbaar dichtbij. Ernst Arbouw (1974) schrijft over onderwerpen die uiteenlopen van oorlogsarchieven tot tijger-DNA. Een boom op landgoed De Duinen in zijn woonplaats Eelde zette hem op het spoor van zijn boek H.W.R. was hier.

Judith Belinfante vertelt over de bijzondere levensloop van haar grootmoeder Marianne Philips, politica en schrijfster, die zeventig jaar geleden overleed. Als Joodse mocht ze vanaf 1940 niet meer publiceren. Philips overleefde de oorlog door onder te duiken. Belinfante schreef het nawoord bij de heruitgave van twee boeken van haar grootmoeder. Tot slot interviewt Joep van Ruiten toneelschrijfster en romancier Lot Vekemans over De verdwenene. Losbreken van familie is een belangrijke motor in deze roman. Een problematische puber wordt naar zijn eenzelvige oom gestuurd, die al zijn halve leven alleen in Canada woont.

De interviews zijn vanaf zaterdag 10 april te bekijken via www.literairehemel.nl. Een vrijwillige bijdrage kan worden overgemaakt op NL 47 INGB 0009 0669 28 t.n.v. Stichting De Literaire Hemel.

Foto Ernst Arbouw | Ruud Pos

Laatste Literaire Hemel van het seizoen

Geplaatst: vr, 9 april 2021