De Art and Sustainability Month gaat vandaag van start. De Green Office Groningen, Hanze Hogeschool en verschillende studie- en studentenverenigingen organiseren allerlei online activiteiten op het snijpunt tussen kunst en duurzaamheid. De studentenvereniging Literair Dispuut Flanor organiseert een lezing over klimaatromans met de Britse schrijver Ben Smith. RUG Huisdichter Olivier van Eijk zal een workshop geven en zal samen met andere deelnemers een gedicht schrijven. Volgens de organisatoren kan kunst het begrip vergroten en een nieuwe blik kan werpen op de milieuproblematiek.

De eerste lezing vindt plaats op dinsdag 11 mei. Josefine Geiger (RUG) en Gabriela Milyanova (Hanze) zullen in hun lezing ingaan op de manieren hoe kunst kan aanzetten tot actie en nadenken over duurzaamheid. 19 mei wordt de plasticproblematiek aangepakt in een lezing waarin Precious Plastic Maastricht en ComposTerra een aantal oplossingen zullen presenteren. 25 mei schuift Ben Smith aan bij Flanor. Smith is de auteur van het boek Doggerland, een dystopische, ecokritische roman die zich afspeelt tussen het VK en Nederland. Bovendien is hij docent aan de University of Plymouth, gespecialiseerd in klimaatfictie.

De workshop van Olivier van Eijk vindt plaats op vrijdag 14 mei. De workshop moet een gedicht over duurzaamheid opleveren dat na afloop aan de universiteit wordt aangeboden. Deelnemers kunnen regels, afbeeldingen en teksten die ze inspirerend vonden delen. Aan het einde van de maand zal Van Eijk alles verwerken in een gedicht. De Art and Sustainability Month wordt 28 mei afgesloten met een poëzieavond. Informatie daarover volgt nog.

Op de website van de Green Office is de meest recente informatie over het programma te vinden. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden voor de activiteiten.

Foto: Ben Smith op Het Grote Gebeuren 2019 | Henk Veenstra

Klimaatromans en poëzie tijdens de Art and Sustainability Month

Geplaatst: ma, 10 mei 2021