Het Groningse, literaire festival Het Grote Gebeuren dat op zaterdagavond 1 november zal plaatsvinden in de Centrale Bibliotheek Groningen, heeft het programma rond. De schrijvers Adriaan van Dis en Ilja Leonard Pfeijffer zijn bereid gevonden om op het festival te komen spreken. Daarnaast treedt een flinke handvol debutanten op en zijn succesauteurs als Thomas Heerma van Voss, Renske de Greef en Peter Middendorp te zien en te beluisteren. Er zijn verder optredens van de Belgische dichteres en cabaretière Maud Vanhauwaert, van vertaler en dichter Erik Bindervoet en van classicus en dichter-vertaler Piet Gerbrandy. Er zijn gesprekken over vertalen, over debuteren en een talkshow over de stand van de letteren en het literaire leven in Groningen. Kenners en kennissen blikken terug op W.F. Hermans in Groningen. Voor de muzikale afsluiting zorgt Jan Rot. Ook wist het festival de Zeeuwse troubadour Broeder Dieleman vast te leggen voor een optreden.
Het is daarnaast mogelijk een literaire tatoeage aan te meten, een speciaal schrijverskapsel te laten knippen of een intiem gesprek te hebben met een auteur over je favoriete zin.

Ilja Pfeijffer en Adriaan van Dis
Pfeijffer won met La Superba dit jaar de Libris Literatuurprijs. Het boek gaat over Genua, de stad waar hij sinds 2009 woont. Volgens de jury van de Libris Literatuurprijs speelt Pfeijffer een “superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding”. Pfeijffer is ook dichter en zal het Poëziegeschenk van 2015 schrijven.

Adriaan van Dis werd bij een groot publiek bekend als presentator van een ongeëvenaard boekenprogramma en door zijn romans Nathan Sid en Indische Duinen. Vlak voor Het Grote Gebeuren verschijnt Ik kom terug, een roman die gaat over een bijna honderdjarige moeder en een familiegeschiedenis die van leugens aan elkaar hangt.

Het Beste Groninger Boek
Het Grote Gebeuren wordt voor de zesde keer georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen. In de tot sfeervolle festivallocatie omgetoverde Centrale Bibliotheek kunnen lezers, dichters en schrijvers zich een avond lang laten verrassen en inspireren. Vast onderdeel van het festival is de uitreiking van de prijs voor het Beste Groninger Boek. Verleden jaar werd die gewonnen door Auke Hulst met Kinderen van het ruige land (fictie) en Barbara Stok met Vincent (non-fictie).

Kaartverkoop
Kaartjes voor het festival zijn te koop in de Bibliotheek Groningen, bij boekhandel Van der Velde aan de Guldenstraat en online. De entreeprijs is € 15,- in de voorverkoop. Aan de deur kost een kaartje €19,50. Studenten en bibliotheekpashouders betalen slechts € 12,50. Meer informatie over het festival en kaartverkoop is te vinden op: www.hetgrotegebeuren.nl.