De prijsuitreiking zal zondag 15 maart geen doorgang vinden in verband met de door de overheid genomen maatregelen tegen het Coronavirus.

De shortlist van genomineerden voor het Beste Groninger Boek 2020 is bekend. Uit een totaal van 49 inzendingen koos de jury negen boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Vier in de categorie “fictie” en vijf in de categorie “non-fictie”. De verkiezing van het Beste Groninger Boek wordt georganiseerd door Noordwoord.

Genomineerden fictie

  • Sabine van den Berg – Nestvlinders (uitgeverij Oevers)
  • Anjet Daanje – De herinnerde soldaat (uitgeverij Passage)
  • Wouter Godijn – De kamer waar alle verhalen beginnen (uitgeverij Atlas Contact)
  • Lucas Zandberg – Keizerlijk geel (uitgeverij De Arbeiderspers)

Genomineerden non-fictie

  • Rienk Bijma – Een deftig Huys met een fraay Hoff (uitgeverij In Boekvorm)
  • Mineke Bosch – Strijd! (uitgeverij Verloren)
  • Martin Hillenga – Wadapatja (uitgeverij WBOOKS)
  • Ynskje Penning – Overleven (uitgeverij Penningboek)
  • Reinder Reinders – De atlas van Acker Stratingh (uitgeverij Barkhuis)

Prijsuitreiking in de Boekenweek

De prijswinnaars worden bekendgemaakt op de laatste zondag van de Boekenweek: zondagmiddag 15 maart, van 13.30 tot 15.45 uur in Forum Groningen. De toegang is gratis. Alle genomineerden worden kort geïnterviewd, waarna de winnaars bekend worden gemaakt door juryvoorzitter Koos Wiersma. Ook wordt tijdens deze bijeenkomst de Kees van der Hoefprijs uitgereikt. Op 3 januari jl. werd bekend dat literair dispuut Flanor deze tweejaarlijkse prijs dit jaar heeft gewonnen.

Jury

De jury bestond dit jaar uit: Douwe van der Bijl (jarenlang bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek, daarna Forum Bibliotheek in Groningen), Iris van den Brand (geschiedenisdocent en betrokken bij de Verhalen van Groningen), Christiaan Klasema (bewoner-eigenaar van landhuis Oosterhouw, cultureel centrum in Leens, het voormalige huis van de dichter C.O. Jellema), Annette Timmer (jarenlang het gezicht van RTV Drenthe en organisator van het literaire festival Zomerzinnen).Voorzitter is Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam en fervent lezer.

Een overzicht van alle ingezonden boeken is te vinden via de volgende links:

Inzendingen fictie voor Beste Groninger Boek 2020

Inzendingen non-fictie voor Beste Groninger Boek 2020

Jury Beste Groninger Boek maakt shortlist bekend

Geplaatst: di, 25 februari 2020