Op 14, 15 en 16 juli 2017 vindt in Groningen de twintigste editie van poëziefestival Dichters in de Prinsentuin plaats. Een JUBILEUMeditie, waar het festival en de poëzie groots gevierd zullen worden met jonge talenten, oudgedienden, muziek, drank en uiteraard heel veel poëzie! Om je alvast een beetje lekker te maken voor het meest zomerse poëziefestival van West-Europa, vind je hier de eerste namen.

3 oudgedienden
Wat is een jubileum zonder reünie? Wat is een festival zonder hoogtepunten? Om ons jubileum kracht bij te zetten, hebben we een paar dichters uitgenodigd die op eerdere edities van de Prinsentuin een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. En het festival op hen! Rodaan al Galidi, F. Starik en Joost Baars maken alle drie hun rentree in de tuin. Al Galidi en Starik zag je al eerder in ons hoofdprogramma op het Theeveld, Baars zag je in het verleden menigmaal in het talentenprogramma in de Loofgangen. Baars is dit jaar succesvol gedebuteerd en wij verwelkomen hem daarom maar wat graag op het Theeveld!

2 predebutanten
Dichters in de Prinsentuin zou Dichters in de Prinsentuin niet zijn als we niet tijdens ons jubileum nadruk leggen op dichterlijk talent. Dit jaar zetten we ons talentenprogramma extra kracht bij door twee pre-debutanten uit te nodigen voor ons hoofdprogramma. Gewoon, omdat ze beiden knettergoed zijn. Simone Atangana Bekono en Wout Waanders staan van de zomer hun mannetje tussen de grote jongens. Bekono met hartverscheurende geëngageerde gedichten, Waanders met absurdistische verzen met een mistroostig randje. Kom kijken en je kunt de rest van je leven zeggen dat je de Nirvana van de poëzie nog hebt zien optreden.

1 stadsdichter
Eens in de twee jaar kiest Groningen een nieuwe stadsdichter en eens in de twee jaar heeft Dichters in de Prinsentuin de nieuwe Groningse stadsdichter op het programma. Dit jaar is dit Lilian Zielstra. Zielstra’s eerste wapenfeit als stadsdichter was een gedicht schrijven over de aardgasproblematiek en dat voordragen voor een zee van mensen op de Groningse Vismarkt. Dat deed ze met zoveel verve dat de voormalig patatbakster uit Oude-Pekela niet meer stuk kan bij de Groningers en de poëzieliefhebbers. Ze is dan ook van harte welkom om in de Prinsentuin haar mooie gedichten ten gehore te brengen.

Tipje van de sluier
Uiteraard zijn deze zes namen nog maar een tipje van de sluier van wat er nog allemaal komen gaat. De twintigste editie van Dichters in de Prinsentuin beloofd een bijzonder spektakel te worden, met zeer bijzondere dichters in de zonovergoten tuin. Het lekkere weer hebben we al besteld!

Foto’s: Olaf Otto en Henk Veenstra

Jubileumeditie Dichters in de Prinsentuin: de eerste namen

Geplaatst: di, 4 april 2017