Donderdagavond 20 september gaat Spraakmakende Boeken weer van start. De lezingenreeks over literatuur bestaat inmiddels vijfentwintig jaar en dat zal in 2019 gevierd worden. Voor het zover is gaat de organisatie op de vertrouwde manier van start. dr. Adriaan van der Hoeven zal de 20e spreken over het door hem vertaalde De zeven broers van de Finse schrijver Aleksis Kivi (1834-1872).

In Finland hangen ze jaarlijks op 10 oktober de vlag uit om de geboortedag van ‘de vader van de Finse literatuur’ te vieren. Naast toneelstukken en poëzie schreef Kivi ook de roman De zeven broers (1870). Het voltooien daarvan koste hem tien jaar en de slechte ontvangst had een grote impact op hem. Mede doordat de Finse elite Zweeds sprak bereikte de eerste Finstalige roman slechts een klein publiek. Kivi overleed in 1872 op 38 jarige leeftijd.

In de ongerepte wildernis van het Finland van de negentiende eeuw leven zeven broers. Ze bevechten hun vrijheid op elkaar, op de natuur en op de maatschappij. Hun grote rechtvaardigheidsgevoel en primaire manier van reageren brengt hen meer dan eens in problemen, en de kracht van hun vuisten lost lang niet alles op. De zeven broers is een grootse, sprankelende en poëtische roman die tegelijk een metafoor is voor de verzelfstandiging van Finland.

Na de lezing van 20 september volgen er nog een vijftal lezingen voordat Spraakmakende Boeken het jaar afsluit met een lustrumavond. Op 9 mei worden er vijf korte lezingen gegeven over 25 jaar literatuur in verschillende taalgebieden.

De organisatie van Spraakmakende Boeken is ook nieuwsgierig naar de top 3 favoriete boeken van de bezoekers. Op de website staat een lijst met daarop alle boeken die de afgelopen jaren werden besproken en hieruit kan een keuze worden gemaakt.

Jubilerend Spraakmakende Boeken start met Finse klassieker

Geplaatst: do, 13 september 2018