Vandaag is het tienjarig bestaan van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) gemarkeerd met de bekendmaking van de nieuwe naam: de stichting gaat verder als NOORDWOORD. Tijdens de viering van het jubileum, in de Groninger Forum Bibliotheek, onthulden cultuurwethouder Paul de Rook, directeur Rolien Scheffer en voorzitter Rob Pronk de nieuwe naam, huisstijl en website. Ter gelegenheid van het jubileum werd mede-oprichter en oud-voorzitter van SLAG, Anton Brand, in het zonnetje gezet met de Kees van der Hoef Ereprijs. Een nieuw programma voor talentontwikkeling van jonge schrijvers werd gepresenteerd, en tot slot worden deze middag de prijzen voor het Beste Groninger Boek 2019 uitgereikt.

Tien jaar SLAG

Sinds tien jaar is Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) de organisatie achter dé online literaire agenda voor alle literaire activiteiten in Groningen Stad en Ommeland, en van de grote literaire festivals in Groningen: de Poëzieweek in Groningen (in 2000 begonnen als de Poëziemarathon); het in 1998 opgerichte Dichters in de Prinsentuin, het grootste openlucht-poëziefestival van West-Europa; en sinds 2009 Het Grote Gebeuren. Vanwege deze platformfunctie voor de literatuursector in Groningen, is de stichting door de gemeente en de provincie Groningen in 2016 benoemd tot Cultuurpijler voor de Letteren. Ook wordt ze door het Nederlands Letterenfonds ondersteund als een van de toonaangevende literaire organisaties in Nederland.

NOORDWOORD: nieuwe naam, huisstijl en website


“Als SLAG zijn we enorm gegroeid. Nu zijn we toe aan een naam die beter bij ons bereik en onze bezigheden en ambities past. Als NOORDWOORD verwachten we een bredere groep (potentiële) lezers en nieuwe generaties schrijvers aan te spreken”, aldus Rolien Scheffer, directeur van de stichting. “De nieuwe naam maakt beter duidelijk wat we doen: we zijn hét platform voor lezers en schrijvers in Noord-Nederland.”

Bij een nieuwe naam hoort een nieuw gezicht. De vormgevers van RATATA! ontwierpen de nieuwe huisstijl en bouwden de nieuwe website noordwoord.nl, waar behalve het literaire nieuws en de literaire agenda van Groningen, nu ook alle andere activiteiten van de stichting zijn ondergebracht: Dichters in de Prinsentuin, Het Grote Gebeuren, de Poëzieweek in Groningen, het Beste Groninger Boek, de Kees van der Hoefprijs, de Stadsdichter en het talenttraject.

Kees van der Hoef Ereprijs voor Anton Brand

Anton Brand ontving de Kees van der Hoef Ereprijs voor zijn jarenlange inzet voor de letteren in Groningen. Hij was mede-oprichter van Stichting Literaire Activiteiten Groningen (vanaf nu NOORDWOORD), waar hij van 2009 tot 2018 bovendien voorzitter van was. Ook was hij mede-oprichter en vijfentwintig jaar lang voorzitter van de Van der Leeuwlezing. Bestuurswerk deed hij daarnaast voor Noorderzon, Doe Maar Dicht Maar en de Dag van de Architectuur. Hij blijft actief als voorzitter van de Noordelijke afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Van zijn hand verschenen meerdere boeken bij uitgeverij Passage. Meer informatie op noordwoord.nl/keesvanderhoefprijs.

Nieuwe plannen: Noordwoord Talent

Scheffer presenteerde vervolgens de nieuwe programma’s Noordwoord Talent en Noordwoord Topklas. Daarmee wordt de komende jaren nog sterker ingezet op het stimuleren van het vele schrijftalent dat in Groningen woont. Meer informatie op noordwoord.nl/talent.

Winnaars Beste Groninger Boek

Na de jubileumhandelingen volgde de bekendmaking van de winnaars van de prijzen voor het Beste Groninger Boek 2019 door juryvoorzitter Wilma Mansveld. Het boek Slotcouplet: Ervaringen van een longarts van Sander de Hosson won de prijs in de categorie non-fictie. In de categorie fictie wees de jury twee winnaars ex aequo aan: Auke Hulst met zijn roman Zoeklicht op het gazon, en Peter Middendorp met zijn roman Jij bent van mij. In het juryrapport.

Foto’s: Henk Veenstra

Jubilerend SLAG gaat verder als NOORDWOORD

Geplaatst: zo, 31 maart 2019