Joyce Zwerver en Anna Dijk hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2020 gewonnen. Dit maakte Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, op zaterdag 12 december bekend tijdens de livestream van talentevent Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). Het stipendium is een jaarlijkse terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren.

Naast het stipendium maakten alle genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium ook kans op een publieksprijs van 1.000 euro. Het publiek kon online tot en met 11 december stemmen op de genomineerden. De meeste stemmen gingen naar Jui-Tsz Shiu. Het gewonnen geldbedrag kan zij gebruiken voor de ontwikkeling van haar carriére.

Een jury koos uit de in totaal vierentwintig inzendingen voor Beeldende kunst drie genomineerden: Jui-Tsz Shiu, Marnix Sixma en Joyce Zwerver. En uit de in totaal negen aanmeldingen voor Literatuur vier genomineerden: Sander Blom, Anna Dijk, Marcelo Agustin Martinez en Yvonne Zeegers. De jury adviseerde het college van B&W twee van hen tot winnaar te benoemen. De jury zegt over de winnaars:

Joyce Zwerver (Beeldende kunst)

Joyce Zwerver heeft een zorgvuldig plan, mede ontstaan als reactie op onvoorziene omstandigheden. Doordacht, en toch open genoeg om ons heel nieuwsgierig te maken. De jury vindt het indrukwekkend en inspirerend hoe enthousiasme, gedegenheid én gelegenheid samen komen in deze aanvraag. We weten nog niet waar ze met dit project op uit zal komen. We weten wel dat we reikhalzend en met vertrouwen uitkijken naar het resultaat.

Anna Dijk (Literatuur)

Het werk van Anna Dijk is verhalend, krachtig en persoonlijk. De taal heeft intensiteit en zoekt hier en daar het dromerige, magisch realistische op. Een aanvraag waar het stipendium voor gemaakt is: jong talent met veel verwondering en een ambitieus, doortimmerd plan waar de zin om aan de slag te gaan vanaf spettert. Van een paar losse podcasts naar een serie van vier op elkaar voortbouwende afleveringen is een grote stap, maar de jury is unaniem overtuigd: ze kan het.

Eerder en recent werk van alle genomineerden is t/m 9 januari 2021 in een tentoonstelling in het CBK aan de Trompsingel 27a te zien. Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Jury

De voor vier jaar benoemde kernjury van het Hendrik de Vriesstipendium bestaat uit Jantine Wijnja (voorzitter), Barend van Heusden, Mathijs Sanders en Aimée Terburg. De aanvullende juryleden voor de editie 2020 waren Sabine van den Berg en Jimi Kleinbruinink.

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Joyce Zwerver en (NW-Talent) Anna Dijk winnen Hendrik de Vriesstipendium 2020

Geplaatst: za, 12 december 2020