Vrijdagavond 13 april is de Machinefabriek het toneel van de Wintertuinsessie ‘Het kind van Kanye’. Dichter Joost Oomen praat er met Jan Glas, Nyk de Vries, Marleen Nagtegaal en Mathijs Sanders over de invloed van het Noorden op de Nederlandse literatuur. Hoe voelbaar het Noorden is in het werk van Nyk de Vries, Jan Glas en Joost Oomen komt ook aan de orde.

Van Martin Bril tot Nanne Tepper en van Vasalis tot W.F. Hermans, veel Nederlandse schrijvers hebben op de een of andere manier een link met de meest Noordelijke universiteitsstad van Nederland. Groningen in het bijzonder, maar heel Noord-Nederland in het algemeen heeft diepe sporen nagelaten in de Nederlandse literatuur. Als kraamkamer voor nieuwe schrijvers, als schatkamer voor literaire geheimen en als retraite voor gevestigde literatoren.

Tijdens de avond zal Oomen ook spreken met Marleen Nagtegaal (schrijver en programmamaker) en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders. Interessant is dat Sanders in de Nederlandse literatuur een terugkeer naar de regio waarneemt. Recent werk van Nhung Dam, Auke Hulst, Tommy Wieringa, Maarten van der Graaff, Franca Treur en Daniël Rovers zijn er voorbeelden van. De blik op de regio is, anders dan vroeger, zonder rancune. Sanders meent er relativerende nostalgie in te zien.

Het radioprogramma Glasnost sprak verleden week met Joost Oomen over het literaire klimaat in Groningen en het noorden van Nederland. De Wintertuinsessie begint vrijdagavond 13 april om 20.30 uur in de foyer van de Machinefabriek (Bloemstraat 38). De toegang is gratis.

 

Joost Oomen presenteert Wintertuinsessie

Geplaatst: wo, 11 april 2018