Afgelopen weekend vond in Garmerwolde de finale plaats van de Kinderdichterverkiezing van Ten Boer. Acht jonge finalisten droegen elk twee eigen geschreven gedichten voor. De uiteindelijke winnaar Jochem Postema maakte indruk bij de jury vanwege zijn originele gedichten met poëtische en beeldende zinnen en een ijzersterke voordracht. Jochem mag binnenkort het winnende gedicht, professioneel vormgegeven, onthullen aan burgemeester Nadort.

Met het winnen van de verkiezing mag Jochem zich een jaar lang de Kinderdichter van Ten Boer noemen. De Kinderdichter is een jonge dichter die in zijn woonplaats de poëzie representeert die voor en door kinderen wordt gemaakt. Hij of zij schrijft vanuit zijn eigen ervaringen, bijvoorbeeld thuis of op school, gedichten voor andere kinderen. In zijn jaar als Kinderdichter zal Jochem elk kwartaal een gedicht publiceren, waarbij hij gecoacht wordt door professionele dichters. Aan de wedstrijd namen honderden leerlingen van 5 basisscholen uit de gemeente deel. Zij volgden een workshop poëzie van verschillende professionele dichters.

De verkiezing van de Kinderdichter is een initiatief van stichting Poëziepaleis. Het Poëziepaleis biedt een platform waarop kinderen en jongeren kunnen kennismaken met poëzie en zich kunnen uiten en ontplooien in de dichtkunst. Naast haar zoektocht naar een Kinderdichter en een Jonge Dichter des Vaderlands, organiseert zij jaarlijks twee landelijke dichtwedstrijden: ‘Doe Maar Dicht Maar’ op middelbare scholen en ‘Kinderen en Poëzie’ op basisscholen.

Zie voor meer informatie de website van de Noorderkrant en de website van het Poëziepaleis.

Jochem Postema eerste kinderdichter van Ten Boer

Geplaatst: ma, 8 juni 2015