Marketing Groningen lanceerde onlangs een website met daarop fietsroutes die door Groningers zijn samengesteld. Daartussen bevindt zich ook een jeugdliteratuurroute die door jeugdboekenauteur Fabien van Kempen is samengesteld.

De jeugdliteratuurroute begint in het Stadspark en eindigt, twintig kilometer verder, in de buurt van De Bruilweering. De route maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk dat enige tijd geleden door de stad en provincie is aangelegd.

De route voert langs plaatsen die voorbij komen in het werk van een flink aantal Groningse jeugdboekenauteurs. Zo fiets je langs de oude middelbare school van Tjibbe Veldkamp en kom je te weten dat het boek Devil van Hieke van der Werff zich deels afspeelt op een eilandje in een vijver bij het Noorderplantsoen. Er wordt ook stilgestaan bij de jeugddichters die optraden bij Dichters in de Prinsentuin.

Naast deze plaatsen en auteurs wordt er ook aandacht besteed aan het werk van Harm de Jonge, Corien Oranje, Mariken Jongman, Francine Oomen en Christien Boomsma. Fabien van Kempen heeft ook enkele plaatsen in de route opgenomen die terugkeren in haar boeken.

Jeugdliteraire fietsroute door Groningen

Geplaatst: wo, 27 maart 2013