Met zijn plan om een dierenparabel over de bij te schrijven won Ivo Smit vanmiddag het Hendrik de Vriesstipendium in de categorie literatuur. Too bee or not to be is een vrije bewerking van Hamlet over een bijenprinses die voor haar volk moet vechten om te zorgen dat zij overleven en de volgende zomer terugkeren. Smit was samen met Maartje Terpsta genomineerd. In de categorie beeldende kunst won Leonard Witte van vier andere genomineerden. Voor het realiseren van zijn plan ontving hij €6000,- en mag hij een coach naar keuze uitzoeken. Het boek wordt in december 2022 gepresenteerd als het stipendium opnieuw wordt uitgereikt.

Ivo Smit (1987) rondde in 2020 de opleiding HKU Writing for Performance af. “In de eerste plaats wil ik deze parabel schrijven over de innerlijke transformatie van de mens, een alchemistisch werk dat past bij werken als De Chymische bruiloft van Christian Rosenkreutz van Christian Rosenkreutz en De groene slang en de schone lelie van Goethe. Passend bij deze tijd kies ik voor een meer postmoderne, eclectische tekstvorm. Dat wil zeggen: ik wil verschillende tekststijlen en vormen met elkaar afwisselen en toch de symbolische aard van de oude teksten bewaren.”

De jury prees de grote maatschappelijke betrokkenheid van Smit en Terpstra. De jury is heel benieuwd hoe Smit de oude teksten en symbolen gaat samenbrengen met zijn eigen nieuwe fantasiewereld. Zijn schrijfstijl is eclectisch en zeer experimenteel en dat overtuigde de jury.

Vanwege de coronamaatregelen vond de uitreiking van het stipendium online plaats. Organisator Kunstpunt zal in het voorjaar van 2022 een publieksevent organiseren. De publieksprijs van €1000,- wordt dan ook uitgereikt. Alle zeven genomineerden komen daarvoor in aanmerking en tot 11 januari kan er gestemd worden. De uitreiking van beide stipendia zijn online terug te bekijken.

Ivo Smit wint het Hendrik de Vriesstipendium

Geplaatst: za, 11 december 2021