Marleen Vermooten van de Kroeg van Klaas is een crowdfundingactie begonnen om het voortbestaan van de kroeg veilig te stellen. Vermooten nam de kroeg drie jaar geleden over, maar heeft na de investeringen die daarmee gepaard gingen nog geen buffer op kunnen bouwen. “Er is op korte termijn een kapitaalinjectie nodig om het voortbestaan van het café te kunnen waarborgen en aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.” Het streefbedrag voor de actie is €10.000-.

Kroeg van Klaas

De Kroeg van Klaas is het thuishonk van de Dichtclub die op initiatief van Vermooten in 2003 werd opgericht. Haast alle Groningse stadsdichters namen deel aan de Dichtclub. Ook de Songclub en De Meindert & Igor & DeJongeBoschfazant & Kesanova Show treden er op. Veel van de evenementen die Vermooten organiseert vonden hun oorsprong in haar vorige kroeg. Café Marleen runde ze zestien jaar met haar vriend Jan Strikwerda. “Toen Jan ziek werd en het duidelijk werd dat hij het niet zou overleven heb ik het café op moeten geven, ook om Jan te kunnen verzorgen in zijn laatste maanden. “

Na het overlijden van haar partner ging Vermooten in loondienst bij de Kroeg van Klaas. Later kon ze het café overnemen. Dat verliep goed: “Het tweede jaar dat ik de Kroeg van Klaas runde liep het als een speer. Door alle evenementen die georganiseerd werden wist een steeds breder publiek waaronder ook veel jongeren de kroeg  te vinden […] Er kwamen nieuwe verenigingen wekelijks na hun training of repetitie een drankje drinken. Ook gaven er steeds meer bedrijven regelmatig een personeelsborrel, en was er veel vraag naar feestjes.”

“Een goedlopend gezond bedrijf tot corona roet in het eten gooide dus. Ik zou het verschrikkelijk vinden om opnieuw alles te verliezen waarvoor we zo hard hebben geknokt hebben dus ik zou iedereen die het café wil steunen enorm dankbaar zijn. “

Succes

Donaties kunnen via een Gofundme pagina worden overgemaakt. Binnen enkele uren werd er al meer dan €500,- opgehaald. Elke vrijdag kan je borrelplanken en bier- en wijnpakketten bestellen. Hiervoor kan je Marleen Vermooten mailen op marleenvermooten@gmail.com.

Update 24 november: op 28 november wordt de Nacht van de Groninger Horeca georganiseerd.

Update 14 november: Binnen 24 uur wist de Kroeg van Klaas het streefbedrag van €10.000 te halen. Daarnaast werd bekend dat de actie onderdeel uitmaakt een grotere actie van Nachtburgemeester Merlijn Poolman. Gezien het succes bij de Kroeg van Klaas is het streefbedrag verhoogd naar €20.000. Doneren kan nog steeds, maar andere horeca gelegenheden kunnen ook hulp gebruiken.

Foto: Marleen Vermooten en André Degen presenteren een bloemlezing van de Dichtclub – Henk Veenstra

Inzamelingsactie voor de Kroeg van Klaas

Geplaatst: wo, 11 november 2020