Sofia Manouki (29), master student Religion, Conflict and Globalisation, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2018-2019. Zij imponeerde de jury met haar gedichten vol lef en kracht: ‘De gedichten springen van het papier en zetten je aan tot denken, nog lang nadat je klaar bent met lezen.’ Sofia Manouki is de 19e huisdichter van de RUG en de eerste internationale student op deze positie. Ze zal haar gedichten in het Engels schrijven.

Sofia Manouki woont in Athene en heeft een Grieks-Japanse achtergrond, waardoor ze al van jongs af aan tweetalig is. Tijdens haar middelbareschooltijd aan het American College of Greece maakte ze kennis met de Amerikaanse en Engelse literatuur en ontdekte ze dat er nieuwe literaire werelden open gaan wanneer je een nieuwe taal leert. Ze begon proza te schrijven en won twee keer de prijs voor het beste Engelstalige korte verhaal van haar school. Pas dit jaar ontdekte ze haar talent voor het schrijven van poëzie. ‘Het is jammer dat dat zo lang geduurd heeft, want poëzie is de snelste en meest directe manier om iemand te raken met jouw waarheid.’

In 2013 behaalde Manouki haar bachelor rechten aan de Nationale Universiteit van Athene. Na pogingen om een carrière als jurist op te bouwen in het Griekenland van na de crisis, besloot ze dat ze haar horizon wilde verbreden en ontdekte ze de interdisciplinaire studie Religion, Conflict and Globalisation in Groningen. ‘Een interessant en belangrijk programma voor het begrijpen van actuele dynamische ontwikkelingen in de wereld.’ In het studiejaar 2018-2019 zal Sofia Manouki in Gronigen studeren en wonen. Als huisdichter wil ze over haar persoonlijke ervaringen schrijven, in de hoop dat haar poëzie taalbarrières en culturele verschillen kan overstijgen.

De jury, bestaand uit Jeanette den Toonder, docent letterkunde en directeur van het Centre for Canadian Studies, singer-songwriter Marlene Bakker en de huidige huisdichter Rachel Raetzer, was onder de indruk van de frisheid en originaliteit van Manouki’s gedichten. ‘Sofia durft haar eigen stijl te kiezen en af te wijken van conventies. Ze is duidelijk niet bang om kritiek te uiten en geeft ook blijk van zelfreflectie, wat de jury het vertrouwen geeft dat ze zich in haar jaar als huisdichter verder zal ontwikkelen.’

Sofia Manouki maakte maandag 3 september haar debuut als huisdichter tijdens de opening van het Academisch Jaar 2018-2019 in de Martinikerk. Ze droeg het, onderstaande, gedicht ‘University’ voor, waarin ze haar teleurstelling over haar leven en carrière tot nu toe beschrijft en haar hoop op een frisse doorstart in Groningen. Het komend collegejaar schrijft ze gedichten voor de website van de RUG en treedt ze op bij talrijke evenementen.

University

 

Déception!
I wanted to expa–nd
but lost my antennae like a dead cockroach

 

Déception!
Exam material in apathetic eyes,
not apathetic pages!

 

Déception!
I planted a pine tree when I was six
to grow together
but we’re only growing deader now
of a mysterious itch

 

I, too, a Déception!
Gathered all pieces of a broken punch
though I clearly said I didn’t care
and packed my things for Groningen
to go and get a cure.

By Sofia Manouki

Foto: Reyer Boxem

Internationale student Sofia Manouki nieuwe Huisdichter RUG

Geplaatst: di, 4 september 2018