Elk jaar stelt de gemeente twee Hendrik de Vriesstipendia beschikbaar voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. We reiken ieder jaar een stipendium voor literatuur én beeldende kunst uit. De stipendia zijn vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Wat houdt de beurs in?

  • Beurs van € 6.000,- voor het produceren en presenteren van het kunstwerk dat in het door jou ingediende werkplan staat beschreven. Voor de literaire beurs is dit inclusief € 2.500,00 voor een (Nederlandse) boekuitgave bij Uitgeverij Passage. Als jouw ingediende plan daarom vraagt kan er afgeweken worden van de uitgave van een boek
  • Coach naar keuze ter waarde van maximaal € 1.000,00
  • Feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking op zaterdag 11 december 2021 bij Kunstpunt Groningen
  • Je geeft een presentatie van jouw werk op het talentevent Wildvang in 2022 bij Kunstpunt Groningen

De gemeente heeft gekozen voor een vaste uitgever: Uitgeverij Passage. Dit omdat zij veel kennis en ervaring heeft in het begeleiden en uitgeven van literair talent. Door deze samenwerking is de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het eindproduct gewaarborgd. Het eindproduct maakt namelijk deel uit van de langlopende Hendrik de Vries-reeks. Dit is goed voor de zichtbaarheid, uitstraling en promotie van de uitgave. En voor de zichtbaarheid van jou als auteur. Uitgeverij Passage beschikt over een uitgebreid distributienetwerk.

Je maakt een eindproduct. Dit kan van alles zijn; van spoken word tot motion comic of digitaal feuilleton. Verras ons!

Wanneer mag je meedoen?

  • Je woont of werkt in de gemeente Groningen
  • Jouw plan betreft nieuw werk
  • Je gebruikt de prijs voor het maken van dit nieuwe werk
  • Jouw portfolio heeft een professionele uitstraling
  • Je hebt ervaring met professionele presentaties
  • Je bent op 31 december 2021 35 jaar of jonger

Binnen het stipendium is het mogelijk om voor beide beurzen in aanmerking te komen. Je moet dan wel 2 plannen indienen: 1 voor de beeldende kunst en 1 voor de literaire kunst.

Hoe doe je mee?

De inschrijving loopt van 17 juni tot 9 september 2021, 12.00 uur en kan via het digitale aanmeldingsformulier. Voorafgaande 9 september zijn er enkele informatiebijeenkomsten.

De Gemeente Groningen heeft een checklist gemaakt met daarin praktische tips die jou kunnen helpen bij het opstellen van een helder en leesbaar werkplan. The checklist ‘How to write a good work plan’ is also available in English.

Inschrijvingen Hendrik de Vriesstipendium geopend

Geplaatst: do, 17 juni 2021