Elk jaar stelt de gemeente twee Hendrik de Vriesstipendia beschikbaar voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. We reiken ieder jaar een stipendium voor literatuur én beeldende kunst uit. De stipendia zijn vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Wat houdt de beurs in?

  • Beurs van € 6.000,- voor het produceren en presenteren van het kunstwerk dat in het door jou ingediende werkplan staat beschreven. Voor de literaire beurs is dit inclusief € 2.500,- voor een boekuitgave bij Uitgeverij Passage. Als jouw ingediende plan daarom vraagt kan er afgeweken worden van de uitgave van een boek
  • Coach naar keuze ter waarde van maximaal € 1.000,-
  • Feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking op zaterdag 12 december 2020 in het Centrum Beeldende Kunst (CBK)
  • Je geeft een presentatie van jouw werk op het talentevent Wildvang in 2021 in het CBK.

De gemeente heeft gekozen voor een vaste uitgever: Uitgeverij Passage. Dit omdat zij veel kennis en ervaring heeft in het begeleiden en uitgeven van literair talent. Door deze samenwerking is de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het eindproduct gewaarborgd. Het eindproduct maakt namelijk deel uit van de langlopende Hendrik de Vries-reeks. Dit is goed voor de zichtbaarheid, uitstraling en promotie van de uitgave. En voor de zichtbaarheid van jou als auteur. Uitgeverij Passage beschikt over een uitgebreid distributienetwerk.

Je maakt een eindproduct. Dit kan van alles zijn; van spoken word tot motion comic of digitaal feuilleton. Verras ons!

Wanneer mag je meedoen?

  • Je woont of werkt in de gemeente Groningen
  • Jouw plan betreft nieuw werk
  • Je gebruikt de prijs voor het maken van dit nieuwe werk
  • Jouw portfolio heeft een professionele uitstraling
  • Je hebt ervaring met professionele presentaties
  • Je bent op 31 december 2020 35 jaar of jonger

Binnen het stipendium is het mogelijk om voor beide beurzen in aanmerking te komen. Je moet dan wel 2 plannen indienen: 1 voor de beeldende kunst en 1 voor de literaire kunst.

Hoe doe je mee?

De inschrijving start op 18 juni 2020 en loopt tot 7 september 2020, 12.00 uur. Dit kan alleen via het digitale aanmeldingsformulier. Wij hebben een checklist gemaakt met daarin praktische tips die jou kunnen helpen bij het opstellen van een helder en leesbaar werkplan. The checklist ‘How to write a good work plan’ is also available in English.

Informatiebijeenkomsten

Op donderdag 25 juni 2020 organiseren wij volgens de richtlijnen van het RIVM een informatiebijeenkomst, in het CBK aan de Trompsingel 27a, waarin wij uitleg geven over het stipendium. Oud-winnaars vertellen daarnaast over hun ervaringen. Wij geven do’s en don’ts en andere informatie, die kan bijdragen aan het indienen van een goed werkplan. De bijeenkomst start om 17:00 uur. In verband met de RIVM richtlijnen vragen we je om je van te voren aan te melden via diane.brouns@groningen.nl. Aanmelden kan tot 25 juni, 12:00 uur.

Op maandag 24 augustus 2020 organiseren wij om 17:00 uur een expertmeeting Literatuur. Er zijn presentaties van experts over het schrijven en indienen van een werkplan. Oud-winnaars vertellen daarnaast over hun ervaringen. Ook is er de mogelijkheid om je aan te melden voor een één-op-één gesprek met de experts en al je vragen te stellen om jouw aanvraag compleet te maken. Houd deze website in de gaten voor aanvullende informatie of meld je alvast aan bij diane.brouns@groningen.nl. Zodra er meer informatie is, ontvang je deze per mail.

Tot slot organiseren wij op maandag 31 augustus 2020 om 17:00 uur een expertmeeting Beeldende Kunst. Er zijn presentaties van experts over het schrijven en indienen van een werkplan. Oud-winnaars vertellen daarnaast over hun ervaringen. Ook is er de mogelijkheid om je aan te melden voor een één-op-één gesprek met de experts en al je vragen te stellen om jouw aanvraag compleet te maken. Houd deze website in de gaten voor aanvullende informatie of meld je alvast aan bij diane.brouns@groningen.nl. Zodra er meer informatie is, ontvang je deze per mail.

Weet je nog niet of jouw aanvraag onder het stipendium Literatuur of Beeldende Kunst valt? Neem dan vooral deel aan beide bijeenkomsten!

Vervolg

Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen en kiest hieruit een aantal genomineerden voor de beeldende kunst en literatuurstipendia. De wethouder van cultuur maakt tijdens Wildvang op zaterdag 12 december 2020 de namen van de winnaars bekend.
De jury bestaat dit jaar uit: Barend van Heusden, Aimée Terburg, Mathijs Sanders, Sabine van den Berg, Jimi Kleinbruinink en Jantine Wijnja (voorzitter).

Van 12 december 2020 tot en met 9 januari 2021 mogen alle genomineerden beeldende kunst eerder gemaakt werk presenteren in het CBK Groningen

Inschrijving Hendrik de Vriesstipendium van start

Geplaatst: vr, 19 juni 2020