Op 25 augustus was het precies 100 jaar geleden dat Kees Stip ter wereld kwam in Veenendaal. De dichter die de laatste 23 jaar van zijn leven in Laudermarke, vlakbij Sellingen, leefde wordt het aankomende weekend op het (inmiddels uitverkochte) Kees Stipfestival herdacht.

Het Kees Stipfestival is een van de activiteiten in het kader van het Kees Stipjaar, een initiatief van Hans ter Heijden, docent Nederlands op de RSG Ter Apel. Verder is er onder andere nog tot eind september een expositie over de dichter in de Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32 in Sellingen en komt er een Stipproject op de RSG Ter Apel.

Het festival begint 31 augustus met een performance van kunstenaar Adriaan Nette, de geestelijk vader van het Theater van de Natuur te Sellingen.
Hierna verplaatst het festival zich naar het huis waar Kees Stip, aan de Veenweg 5 in Laudermarke, de laatste 23 jaar van zijn leven woonde en werkte.
Hier treden vanaf ca. 14.00 uur dichters van het lichte vers Patty Scholten, Lévi Weemoedt en Mats Beek op. Beek is stadsdichter van Veenendaal, waar Stip 100 jaar geleden werd geboren. Ook het succesvolle kleinkunst duo Joop Visser & Jessica van Noord verzorgt hier een optreden. Zij zingen o.a. ‘De zondaar’, een bekend gedicht van Stip. Margot Meendering en Mark Schimmel, (oud-) leerlingen van de RSG Ter Apel, die de muzikale entr’actes verzorgen, zingen ook teksten van Kees Stip.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag verscheen er bij Uitgeverij Liverse het tweede deel van het verzameld werk getiteld VerzamelStip 2 Chrétien Breukers besprak dit boek op De Contrabas.
Op de Nederlandse Poëzie Encyclopedie werd dit weekend het lemma van Kees Stip gepubliceerd met daarin een zeer uitgebreide bibliografie.

Hommage aan Kees Stip in Sellingen

Geplaatst: di, 27 augustus 2013