Drie maal liepen de zalen vol tijdens het driedaagse prozafestival Het Grote Gebeuren. Op zondagmiddag stroomde de hal van ForumImages met liefhebbers voor de literatuur van Connie Palmen vol. Het Grote Gebeuren had de primeur. Connie Palmen trad voor het eerst in een openbaar op om over haar nieuwste boek Logboek van een onbarmhartig jaar te vertellen. Greta Riemersma, literair medewerkster van De Volkskrant, interviewde haar over het Logboek en het verdriet na het overlijden van haar man, vriend en politicus Hans van Mierlo. In de bomvolle zaal was de sfeer bewogen, integer met een flinke kwinkslag naar boekrecensenten.

Daarvoor was zaal 2 van ForumImagers ook uitverkocht. Op de zondagaochtend was dit jaar de veelbereisde en veelschrijvende Jan Brokken de gast bij de literaire brunch. Onder het genot van koffie, thee en broodjes vertelde Brokken innemend over pianist en vriend Youri Egorov verhaald in zijn boek In het huis van de dichter en schetste hij een onthutsend beeld over Estland, Letland en Litouwen. Historicus en Oost-Europa kenner Han Borg interviewde hem over zijn boeken en de Balten, waar hij met kennis van de Baltische geschiedenis, hartverwarmend maar ook hartverscheurend over schrijft in zijn boek Baltische zielen.

Ook de Groningse troef Aafke Steenhuis wist een volle zaal te trekken. In de Wolters-Noordhoff zaal van de Bibliotheek waren de stoelen op en luisteren geïnteresseerden ademloos naar verhalen uit het boek Lied van de Eems. Volgende week verschijnt dit boek over een wonderlijke rivier die even Gronings als Duits is.

Het Grote Gebeuren trekt volle zalen

Geplaatst: ma, 14 november 2011