“Ik draag Jan Hanlo al heel lang met me mee. Op de middelbare school, 3 havo, werd voor het eerst poëzie behandeld. Je zit dan op een leeftijd dat je dingen zeker wilt weten en echt wilt begrijpen. Ik kreeg een gedicht onder ogen en het vreemde was: ik begreep het niet en vond het toch fantastisch mooi. Dat had ik tot dan toe nog nooit zo bewust ervaren. Ik zag bij het lezen van dat gedicht van Jan Hanlo dat twijfel iets heel moois kan zijn. Dat noem ik een openbaring! Het gedicht? ‘Oote’ – Oote oote oote Boe.


Joep van Ruiten:

Het was mijn echte kennismaking met poëzie. Het toeval wilde dat ik in diezelfde periode al een dichtbundel cadeau had gekregen van mijn moeder. Uit de boekwinkel in een naburig dorp. ‘Babbels en krabbels van Edward Lear’, een verzamelbundel met nonsens-poëzie. Daar had ik weer niets mee. Het ergerde me zelfs dat mijn moeder met dat boek kwam, terwijl ik als puber juist allerlei dingen wilde begrijpen. Maar het gedicht van Hanlo was anders. Ik zag wat poëzie kan betekenen.

Ik las altijd al bovenmatig veel, op het maniakale af. Op de middelbare school ontdekte ik dat er meer is dan een gewoon verhaal. Ik ontdekte de literatuur – vooral romans maar gaandeweg ook steeds meer gedichten. Sinds ik op de cultuurredactie van het Dagblad van het Noorden werk, is dat alleen maar sterker geworden. Het literaire leven in Noord-Nederland wordt gedragen door dichters. Dat vind ik geweldig. Door mijn werk in het Noorden heb ik heel veel poëzie mogen lezen. Ik geniet ervan: die verscheidenheid in stijlen en vormen, de enorme vrijheid die dichters nemen, de verbanden met andere kunstgebieden… En aan de bron staat Jan Hanlo. Alles wat je met poëzie kan doen doet hij en toch komen zijn gedichten bij je binnen zonder dat je op je tenen hoeft te gaan staan. Poëzie is spelen met taal, in alle vrijheid, en dat laat Hanlo prachtig zien.”

Joep van Ruiten geeft het stokje over aan Stefan Nieuwenhuis, stadsdichter van Groningen, organisator en satiricus:
“Stefan is jaloersmakend veelzijdig en onze beste stadsdichter sinds Anneke Claus. Wat durft hij in de lucht te houden als zijn favoriete boek?”

 

Interview: Guus Termeer
 
 

terug

Het favoriete boek van Joep van Ruiten: Jan Hanlo ‘Verzamelde gedichten’ (1958, 2006)

Geplaatst: vr, 27 april 2012