“Ik houd van schrijvers die midden in het leven staan en van alles echt hebben doorleefd. Kurt Vonnegut is zo’n schrijver. Ik ontdekte hem toen ik in 1980 voor het eerst in Groningen kwam wonen. Er was hier de American Bookstore in een mislukte winkelpassage in de Oosterstraat. Zij hadden boeken waar ik al wel van gehoord had, maar die je in de Veenkoloniën niet kon bemachtigen. Gewoon goedkope pockets die ik noodgedwongen in het Engels las. Zo ontdekte ik Vonnegut, Bukowski en William Kotzwinkle.”

Bert Hadders (foto: Robert van der Molen)

Ik heb bijna alles van Vonnegut gelezen, maar ‘Jailbird’ is wel het meest afwijkend. Andere boeken van Vonnegut bestaan uit veel kortere passages en hebben veel meer science fiction-elementen. Dit boek is een doorlopend verhaal dat dicht op de realiteit zit. Het gaat over het socialisme in Amerika, over vakbonden en stakingen waarbij doden vielen, over de McCarthy-periode en de politieke cultuur ten tijde van Nixon. Het is een roman, maar het gekke is: deze roman heeft een index! De hoofdpersoon Walter F. Starbuck is een fictief persoon. Hij was lid van de communistische partij en had per ongeluk een vriend verraden. Zo staat hij symbool voor een verrader tegen wil en dank. Nixon heeft medelijden met hem en geeft hem een baantje. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis omdat iemand een doos met geluidsbanden in zijn kantoor zette en hij verdacht wordt van betrokkenheid bij het Watergateschandaal. ‘Jailbird’ is een humanistisch boek. Vonnegut gaat uit van het goede in de mens. Ondanks alles. In zijn bekendste boek, Slaughterhouse-Five, beschreef hij de verschrikkingen van het bombardement van Dresden dat hij als krijgsgevangene van de Nazi’s van nabij meemaakte. Als dienstweigeraar sprak mij dat indertijd direct aan. Ik ben altijd veel blijven lezen: misdaadboeken van Elmore Leonard, biografieën over bands en muzikanten… Maar Kurt Vonnegut springt er voor mij echt uit.”
Zanger en liedjesschrijver Bert Hadders geeft het stokje door aan journalist en schrijver Herman Sandman: “We doen samen een show en spreken met elkaar over van alles en nog wat. Maar ik heb geen idee wat Herman leest. Vandaar.”

 

Het favoriete boek van: Bert Hadders: Kurt Vonnegut: ‘Jailbird’ (1979)

Geplaatst: vr, 15 juni 2012