Op woensdag 18 mei houdt de Groninger kinderboekenschrijver Harm de Jonge in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2016. Onder de titel Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W. zal hij de zeventiende editie van de lezing verzorgen.

Harm de Jonge (Groningen, 1939) studeerde Nederlands aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen. Hij heeft jaren als docent voor de klas gestaan en recenseerde jeugdboeken. In 1989 schreef hij zijn eerste jeugdboek, Steenkuib is een rat. De Jonge schrijft bijzondere verhalen, die men in één adem uitleest. Het zijn vaak spannende detective- en oorlogsverhalen die laten zien dat niets is wat het lijkt. In 2007 kreeg hij de twintigste Woutertje Pieterse Prijs voor het boek Josja Pruis, een boek over Siamese tweelingen. In 2014 schreef hij het zestigste Kinderboekenweekgeschenk: Zestig spiegels en in september 2015 verscheen zijn nieuwste werk: Oscar en de Ornikop.

De Annie M.G. Schmidtlezing is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Els Beerten, Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Gideon Samson, Marita de Sterck en Edward van de Vendel. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

Praktische informatie
De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en wordt gehouden in het Kinderboeken-museum in Den Haag. Na afloop wordt u een drankje aangeboden. Toegang bedraagt € 8,50. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn online te bestellen via www.kinderboekenmuseum.nl.

Harm de Jonge houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2016

Geplaatst: ma, 7 maart 2016