De winnaar van Write Now! Groningen 2018 is de 22-jarige Anna Dijk, die met haar verhaal ‘Monnik bij de zee’ de eerste prijs in de wacht sleepte. Naast € 250,- aan boekenbonnen wint zij een plek in de finale, waar zij op 24 juni met veertien anderen zal strijden om de hoofdprijs van Write Now! 2018.

De prijsuitreiking vond plaats op woensdag 2 mei in de Groninger Forum Bibliotheek. Uit ruim zestig inzendingen kozen juryleden Emy Koopman (auteur, juryvoorzitter Nederland), Thomas de Veen (recensent NRC) en Vicky Francken (dichter en vertaler) het ontroerende verhaal van Anna tot de beste inzending van de regio: ‘de sfeer (…) stond als een huis, het tempo was goed, de relatie tussen het hoofdpersonage en de vader was slim subtiel neergezet.’  Lees het volledige juryrapport op writenow.nu.

 Esmé van den Boom bemachtigde de tweede prijs en won boekenbonnen ter waarde van € 125,-. De jury was gegrepen door haar verhaal ‘Justine’ en werd zelfs een beetje verliefd op het gelijknamige personage.
Met haar gedichten vol ‘sterke gedachten, beelden en observaties’ won Maaike Rijntjes de derde prijs van € 75,- aan boekenbonnen. Eervolle vermeldingen waren er voor Daniëlle Fluks en Arwen Sanders.

De eersteprijswinnaar krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale op zondag 24 juni. Na afloop van alle regionale prijsuitreikingen ontvangen vijf tweede- en/of derdeprijswinnaars een wildcard voor de finale.

Tijdens de prijsuitreiking, die gepresenteerd werd door Cissy Gressmann, droegen de winnaars een fragment voor uit hun winnende tekst en verzorgde singer-songwriter Edo de Vlieger de muziek. Voorafgaand aan de prijsuitreiking konden de deelnemers een schrijfworkshop volgen van schrijver en dichter Anne-Fleur van der Heiden, die gedurende de avond ook voordroeg.

Over Write Now!
Write Now! is dé belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. Voor deze editie stuurden bijna negenhonderd jongeren hun tekst, die vervolgens werden ingedeeld bij een van de tien regionale voorronden.
Voor onder meer Lize Spit, Niña Weijers en Maartje Wortel betekende Write Now! de start van hun schrijverscarrière.

Foto’s: Douwe de Boer.

Groningse voorronde Write Now! gewonnen door Anna Dijk

Geplaatst: do, 3 mei 2018