De poëtische voorstelling Grenzprozess die afgelopen november werd opgevoerd gaat morgenavond in Hamburg in reprise. De voorstelling van vijf jonge dichters uit Groningen en Bremen kwam voort uit een samenwerking van de literaire organisaties Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) en globale° – Festival für grenzüberschreitende Literatur. Grenzprozess zal worden opgevoerd bij de opening van het Altonale festival waarvan Groningen deze editie partnerstad is. Rolien Scheffer, directeur van SLAG, werd door de gemeente Groningen aangezocht als projectleider voor Groningen Partnerstadt 2017.

Het culturele wijkfestival Altonale duurt in totaal twee weken en is één van de grootste festivals van Noord-Duitsland. Elk jaar draagt een partnerstad bij aan de programmering en voor de 19e editie is dat Groningen. Naast honderden Duitse artiesten bivakkeren er van 16 juni tot en met 2 juli ook een aantal Groningse artiesten in de Duitse havenstad.

Naast de opvoering van Grenzprozess worden een zestal korte films van Groninger filmmakers vertoont. Verder werken de Groningse kunstenaars Maaike Knibbe en Jos Volkers  als Artist in residence aan een expositie, zijn er pop-up shows van dansgezelschap Teddy’s Last Ride en wordt het documentaire concert ZUHAUSE 2.0 van kunstenaarscollectief Zuhause opgevoerd. Gedurende het festival is ook de foto-expositie Simulacrum van Noorderlicht te bezoeken.

Grenzprozess werd in november 2016 opgevoerd op de literaire festivals Het Grote Gebeuren en globale° – Festival für grenzüberschreitende Literatur. De drietalige voorstelling wrd gemaakt door Eva Matz, Mariya Nikolova, Richard Nobbe, Philip Rozema en Moritz Sörgel. Grenzprozess gaat voorbij grenzen: poëzie, Slam Poetry, improvisatietheater, slapstick en ontroerende verhalen. Coaching en regie was in handen van Erik Bindervoet, Czeslaw de Wijs en Ina Schenker.

Gronings talent in Hamburg

Geplaatst: do, 15 juni 2017