Jorrit-Pieter van der Heide uit Groningen heeft de tweede prijs gewonnen van De Gedichtenwedstrijd. Hij ontvangt €3000,- voor zijn gedicht De broer. Juryvoorzitter Tsead Bruinja maakte in een livestream de winnaars bekend aangezien de prijsuitreiking was afgelast vanwege de coronacrisis. De eerste prijs van €10.000,- ging naar Yannick Van Puymbroeck uit Gent en de derde prijs was voor Alexander van der Weide uit Amsterdam.

Volgens het juryrapport is “de montage in het gedicht De broer is verrassend en onvoorspelbaar, zelfs bij herlezing is er geen vat op te krijgen. Het gedicht begint intrigerend, abstract en dwingend, vervolgens springt het op een associatieve manier van beeld naar beeld, van gedachte naar gedachte. De associaties zijn niet voor de hand liggend, een soort droomlogica, en geven blijk van verbeeldingskracht.” De broer is online te lezen.

Jorrit-Pieter van der Heide werkt in de hulpverlening en doet mee aan poetry slams. De organisatie stond eerst bij zijn ouders in Assen op de stoep, maar daar was niemand thuis. De bekendmaking is online te bekijken (vanaf 8:55 gaat het over de tweede prijs).

Aan de elfde editie deden 2037 dichters uit Nederland en Vlaanderen mee. Gezamenlijk stuurden ze 6458 gedichten in. Alle inzendingen werden anoniem beoordeeld door de voorjury. Die voorjury stelde een top 1000 samen en daaruit weer een top 100. De hoofdjury bestond uit Tsead Bruinja (voorzitter), Gershwin Bonevacia, Maxim Februari, Dominique De Groen en Asha Karami. De gedichten die de top 100 haalden zijn gebundeld in de bloemlezing Een geluk als nieuwe wijn geschonken – uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Groninger tweede bij De Gedichtenwedstrijd

Geplaatst: za, 21 maart 2020