De Groningse jeugdboekenschrijver Harm de Jonge is één van de vijf Nederlandse auteurs die genomineerd zijn voor de Astrid Lindgren Memorial Award in Zweden (dat is min of meer de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur).

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is de grootste prijs ter wereld wat betreft literatuur voor kinderen en jongvolwassenen. De award, bestaande uit 5 miljoen Zweedse Kronen, wordt jaarlijks uitgereikt aan één of meerdere auteurs, illustratoren of vertalers.

Een streng geselecteerde jury nomineert wereldwijd geschikte kandidaten. Eén van de belangrijkste criteria is het bekronen van werk in de sterk humanistische stijl van Astrid Lindgren. Met de award wordt aandacht besteed aan jeugdliteratuur in het algemeen en kinderrechten in het bijzonder.

In 2012 wordt de prijs voor de tiende keer uitgereikt door de Swedish Art Council. Daarom is de nominatie van Harm de Jonge extra bijzonder en feestelijk. De SLAG redactie feliciteert hem van harte en wenst hem bijzonder veel succes in het verdere verloop van de verkiezing.

Voor de lijst met overige genomineerden, zie:
http://www.alma.se/Documents/2012/nomi_2012.pdf

 

Tekst: Sacha Landkroon

Groninger kinderboekenschrijver genomineerd voor Astrid Lindgren Memorial Award

Geplaatst: vr, 14 oktober 2011