Historisch tijdschrift Groniek viert deze maand haar vijftigjarige bestaan met een lustrumsymposium rondom het thema nostalgie. Donderdagavond 19 oktober verwelkomen ze historicus Frank Ankersmit en voormalig minister-president  Dries van Agt als sprekers. Daarnaast is er een workshopronde waarbij gekozen kan worden uit de volgende onderwerpen: verlangen naar de Koude Oorlog, nostalgie in de oudheid en nostalgie naar Nederlands-Indië.

Groniek verschijnt vier maal per jaar. De redactie wordt gevormd door studenten Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen vier decennia van zijn bestaan is Groniek uitgegroeid van een bescheiden faculteitsblad tot een historisch tijdschrift dat landelijke bekendheid geniet. Groniek wijdt zich aan thema’s die in het brandpunt van het historisch debat staan. Zo gaat Groniek 213 (het meest recente nummer) over inheemse volken en staan er bijdragen in over de eerste contacten tussen Europese ontdekkingsreizigers en de Tahitiaanse bevolking, de huidige leefomstandigheden van de inheemse volken in India en een artikel over het leven van de koloniale verzetsstrijder Abdelkrim al-Khatabbi (1880-1963).

Een abonnement op Groniek kost  € 29,- per jaar. De entree voor het lustrumsymposium op 19 oktober bedraagt € 3,- voor studenten en € 5,- voor niet-studenten. Het lustrumsymposium begint om 19.30 uur in het Van Swinderenhuys (Oude Boteringestraat 19) te Groningen. Aanmelden kan via de website van Groniek.

Groniek bestaat vijftig jaar

Geplaatst: do, 12 oktober 2017