De namen van de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2021 zijn bekend. De vakjury heeft vijf genomineerden geselecteerd voor het stipendium beeldende kunst. Dit zijn Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte. Voor het stipendium Literatuur zijn er twee genomineerden: Ivo Smit en Maartje Terpstra.

Dit jaar zijn er in totaal 17 aanmeldingen. Een aantal inzendingen weet de jury te enthousiasmeren door de kwaliteit van hun portfolio en de originaliteit en uitbundigheid van hun plannen. Hierdoor heeft de jury een mooie selectie van de aanmeldingen kunnen maken. 

Bij de inzendingen voor Literatuur valt de variëteit aan verschillende uitingsvormen op, waarbij er wordt getracht om op een activistische manier een breed publiek te bereiken. Er is hierbij niet altijd gekozen voor de gebruikelijke literaire publicaties.

Bij de inzendingen voor beeldende kunst zag de jury veel plannen met een focus op artistiek onderzoek, waarbij de effecten van de coronacrisis doorklinken in een grote aandacht voor (zelf)reflectie, de omgeving en de medemens.

Op zaterdag 11 december maakt wethouder Cultuur Berndt Benjamins de door de jury gekozen winnaars bekend. Dit gebeurt tijdens Wildvang bij Kunstpunt Groningen. De jury bestaat dit jaar uit Barend van Heusden, Bart Nijstad, Chantalla Pleiter, Lejo Siepe, Sandra van Voorst en Agnes Winter (voorzitter).

Publieksprijs

De genomineerden maken bovenop het stipendium van € 6.000,- kans op een publieksprijs van € 1.000,-. Begin december kan er online gestemd worden. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt deze publieksprijs.

Het Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars. De gemeente wil met de aanmoedigingsprijs de artistieke ontwikkeling van deze Groninger talenten stimuleren. 

Meer informatie over het Hendrik de Vries Stipendium is te vinden op: www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia

Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium bekend

Geplaatst: ma, 8 november 2021