Of het de bedoeling van de gemeente Groningen was om nu al de vier genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2011 al bekend te maken, weten we niet. Maar omdat de genomineerde Fieke Gosselaar het hedenavond toch uitbundig meldde op haar Facebookpagina, voelt de SLAG-redactie zich niet bezwaard het verse nieuws ook te publiceren.

De genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2011 zijn: Fieke Gosselaar, Joost Oomen, Marcella Veldthuis en Irene Wiersma. Dat betekent dat de focus van het stipendium deze keer zal liggen op de poëzie en minder op de literatuur zoals in het jaar dat Rosa Timmer en Ralph Aarnout wonnen. Met de nominatie van Fieke heeft de jury een streven naar stimulering van streektaalgedichten maar weer eens laten blijken. Ook Joost zijn plan om de een Nederlandstalige “Howl” à la Allen Ginsberg te schrijven, heeft blijkbaar de aandacht van de juryleden getrokken. Irene Wiersma, die net haar eerste bundel heeft gepubliceerd, zal dus misschien spoedig met een tweede moeten komen. We zijn zeer benieuwd. Wat betreft Marcella Veldthuis tast SLAG in het duister. Van haar weten we niet veel.

Nu is het aan B&W om te beslissen welke twee van de vier er met het stipendium aan de haal gaan. Omdat dat meestal een man en een vrouw zijn, neigen we ernaar te denken dat Oomen en Gosselaar er met de prijs en het bijbehorende geldbedrag vandoor zullen gaan. Op 15 december zal het bekendgemaakt worden door de wethouder van cultuur, tijdens een feestelijke bijeenkomst waar ook de acht verliezers welkom zijn. Daarna mogen de winnaars zich met behulp van hun prijs terugtrekken in een tropisch oord, om inspiratie op te doen. Of om de bloemetjes buiten te zetten.

Tekst: Sacha Landkroon/ Foto: wikipedia.

 

Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2011 bekend

Geplaatst: za, 19 november 2011