Het Grote Gebeuren had dit jaar een droomprogrammering met prachtauteurs als Leon de Winter, Cees Nooteboom, Arjen Lubach en Marion Bloem. Drie dagen lang waren er mooie literaire middagen en spraakmakende avonden rond sterke verhalen.

Schrijver en ‘onrechtbestrijder’ Leon de Winter verklaarde vriendschap aan k.marokkaan Badr Hari en bekende een film te willen maken over André Rieu. Arjen Lubachs bekentenis deed het beter bij het publiek. Hij was ontmaagd door knuffelterroriste Tanja Nijmijer en dat viel zeker in de categorie sterke verhalen. Ook Marion Bloem wist het koloniale verleden op de literaire brunch met hoofdpersoon Moemi uit het Bali van Bloem en kracht van de geest een andere dimensie te geven. Advocate Britta Böhler ontdekt op Tenerife uit verveling tijdens een sabbitical dat ze thrillers wilde gaan schrijven. Maar in de rechtbank wist Rob Zijlstra te vertellen in zijn speciaal geschreven column dat sterke verhalen daar nooit sterk zijn.

Dat het publiek niet in grote getale kwam verbaasde de redactie en literair Groningen. Het ‘voorprogramma’ Karl Ove Knausgård was snel volgeboekt. Ook bij de prijsuitreiking van het Beste Groninger Boek was het als vanouds afgeladen. Maar bij de andere literaire voorstellingen was het sappelen. Zelfs bij Cees Nooteboom, een van Nederlandse beste schrijvers, kwam de kaartverkoop pas vlak voor aanvang echt op gang. In allerijl werden er stoelen bijgeplaatst. Het literaire weblog Tzum merkte dit ook op: waar waren de lezers, studenten Nederlands, literatuurminnend Groningen? De literatuurliefhebbers die wel bij Het Grote Gebeuren waren kreeg waar voor hun geld. Zij genoten zichtbaar van de auteurs, de interviews waar de inhoud van de boeken centraal stond en de voordrachten. Zij gingen met sterke verhalen en berg literaire bagage naar huis.

Genieten van Het Grote Gebeuren – volle zalen blijven uit

Geplaatst: di, 20 november 2012