Liefhebbers van Rutger Kopland (1934-2012) kunnen 14 en 16 februari hun hart ophalen in Glimmen en Tolbert. In dorpshuis De Groenenberg zal Friso Bavinck een lezing geven over het werk van de uit Glimmen afkomstige dichter. Twee dagen later brengt Het Van Zijl Consort een muzikaal programma waarbij Barbara van den Hoofdakker gedichten van haar vader voordraagt.

Oud docent Nederlands Friso Bavinck was betrokken bij het symposium ‘Aandacht voor Kopland’ ter gelegenheid van de herdenking van de dichter in 2013. In zijn lezing onderzoekt Bavinck de aantrekkingskracht van het werk van Kopland. Wat is het dat het lezen van zijn gedichten de moeite waard maakt? Zijn thema’s, zijn bedrieglijk eenvoudig taalgebruik, zijn humor, zijn liefde voor de natuur? Naast poëzie worden er ook filmfragmenten getoond.

Het Van Zijl Consort ( viool, fluit, cello, klavecimbel) brengt dit jaar een programma waarin muziek wordt afgewisseld met gedichten van Kopland. Barbara van den Hoofdakker zal de gedichten van haar vader voordragen. Als solist treedt de sopraan Agnes van Laar op. In Tolbert brengt het Van Zijl Consort werken van Purcell, Bach, Marais, Dowland en Messiaen. Met medewerking van Agnes van Laar (sopraan) en Jos Verheul ( voordracht gedichten van Rutger Kopland). De uit te voeren muziek kan een zelfde sfeer oproepen en verdiepen als in de poëzie van Kopland.

De lezing van Friso Bavinck begint vrijdag 14 februari om 20.00 uur in Dorpshuis De Groenenberg te Glimmen. Het Van Zijl Consort begint zondagmiddag 16 februari om 15.00 uur in de kerk van Tolbert.

Foto Rutger Kopland: Poëziemarathon 2004 |Henk Veenstra

Gedichten van Rutger Kopland op het podium

Geplaatst: vr, 7 februari 2020