Je kunt in Groningen meer dan tweehonderd gedichten beluisteren bij fietsknooppunten verspreid door de stad en provincie. De gedichten zijn onderdeel van ons Festival op de fiets en je vindt ze ‘van Lauwerzee tot Dollard tou/ van Drenthe tot aan ‘t Wad’, maar waar te beginnen met fietsen en luisteren? We bieden een aantal routes aan voor diegenen die er met de fiets op uit willen trekken.

Deze route start bij de Gerrit Krolbrug, bij knooppunt 89. Te beluisteren en te lezen is daar het gedicht Netflix en Chocomel van Rik Sprenkels (“je kunt jezelf//mislopen als een gefaalde high five”).We vervolgen onze weg richting knooppunt 1 via fietspad door de wijk De Hunze (maar je kunt ook stiekem de kade van het Oosterhamrikkanaal volgen en bij de stoplichten na de bocht de route weer oppikken).

In Noorderhogebrug op de kruising bij de molen staat een bankje met een informatiebord, desgewest kun je hier al even gaan zitten. Naar knooppunt 1 neem je de bocht naar rechts en na een paar honderd meter is er aan je linkerhand het bezoekerscentrum Reitdiep van Het Groninger Landschap. Zonder corona kun je hier terecht voor informatie, tentoonstellingen en koffie. Ook loopt er een korte wandelroute over het terrein rond het centrum. Wij rijden door en komen bij knooppunt 1 (Prik me van Erik Jan Harmens).

We gaan van knooppunt 1 naar knooppunt 3 in Zuidwolde, waar bij het bankje aan het Boterdiep Liber van Alfred Schaffer op ons wacht. Van Zuidwolde rijden we langs datzelde Boterdiep over fietspaden naar Ellerhuizen, eerst naar knoopunt 4, maar daar is geen gedicht te beluisteren. Daarna rechtsaf naar knooppunt 6, bij dat bord horen we blikveld van Moniek Spaans (“misschien een boom daar/of om kalm te blijven een hek, hij is bang/voor paarden”).

We nemen het fietspaadje richting knooppunt 7. Aan het eind van het pad kom je langs het Bedumerbos. Op de Waldadrift gaan we linksaf en bij de rotonde rechtsaf (na het oversteken) richting het centrum van Bedum. We rijden opnieuw langs het Boterdiep. Vlak voor de brug vinden we knooppunt 7 met Wennen van Leonie Barnier, het knooppuntbord was niet te vinden.

Om bij knooppunt 22 met het gedicht Je Moet van Ron Vaessen te komen gaan we rechtdoor over de brug en na de kerk linksaf de Thedemastraat in. Die gaat over in de Oude Dijk en eindigt enige honderden meters later bij knooppunt 22 op de Wolddijk.

We gaan niet terug richting de stad, maar rechtsaf richting knooppunt 13. Van K. Schippers hoor je daar Geboren worden op 20-jarige leeftijd. (“Als je iets uitvlakt zit in de gumresten de betekenis, rul //en grijs. Begin opnieuw: een voorwerp voor iets anders gebruiken, een/boek onder een//tafelpoot, lucifer als tandenstoker, servetje in de kier van een raam”). De Wolddwijk gaat hier over in de Westerdijkshorn (aan je rechterhand op een gegeven moment ook de bekende klokkentoren van Westerdijkshorn). Na de bocht ga je linksaf en een eind verderop linksaf richting het water (de Oude Ae). Wanneer je op het water stuit gaat het pad rechtsaf en na een paar honderd meter linksaf over een bruggetje het water over de Winsumermeeden op. De Winsumermeeden eindigt op het fietspad langs de N361 bij knooppunt 68. Ook dit knooppunt heeft nog geen gedicht aan zich gekoppeld.

Het gaat linksaf langs de N361 naar knooppunt 94 naar het prachtige Groot Wetsinge en My old favorite sweater van Lionel Newman. Over kleine paadjes gaat het via Klein Wetsinge en Sauwerd het naar knooppunt 93 met Geen titel 2 van Annegreet Bos (“wij schrijven vanaf hier/wij schrijven vanaf nu”).

Een kleine kilometer na Sauwerd gaan we linksaf de Munnikeweg op richting knooppunt 5 met Oet de tied van Willem Wierbos. Via knooppunt 2 (Testbeeld van Dorien De Vylder) en 1 (Prik me van Erik Jan Harmens nog een keer) gaat het in één lijn terug naar de Korrebrug en naar de Netflix en Chocomel van Rik Sprenkels.
Een kortere versie van deze route heeft Kim Jelsma al eerder gemaakt. Die vind je hier.

Festival op de Fiets: “je kunt jezelf mislopen als een gefaalde high five”.

Geplaatst: ma, 30 november 2020