Zojuist is bekendgemaakt dat Anjet Daanje de F. Bordewijk-prijs heeft gewonnen voor haar roman De herinnerde soldaat. Tijdens een livestream vanuit het Literatuurmuseum te Den Haag werden de winnaars van de Haagse Literatuurprijzen bekendgemaakt. De Groningse auteur won met haar negende boek de prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

De jury omschreef De herinnerde soldaat als “het meesterwerk van de sinds haar debuut in 1993 veel te weinig opgemerkte auteur Anjet Daanje (1965). De herinnerde soldaat is een roman die door zijn grote omvang en lange zinnen een langdurige inspanningsverplichting vraagt, maar de beloning is navenant.” Het juryrapport is te lezen op de website van het Literatuurmuseum.

In De herinnerde soldaat (2019) wordt een soldaat die na de Eerste Wereldoorlog aan geheugenverlies lijdt, na jaren herkend door zijn vrouw. Eenmaal thuis volgt hevige verliefdheid, maar ook toenemende twijfel. Want in hoeverre voldoet deze man aan de herinneringen – en in hoeverre voldoen de herinneringen aan de man? 

“Vanuit de gedachten van haar hoofdpersoon verschijnt uiteindelijk een beeld van de hele mens, op zoek naar betekenis en verbinding met zijn lotgenoten. Zelden werd in de literatuur met zoveel intensiteit getoond hoe wij invullen wat wij niet begrijpen, symbolen zoeken voor wat wij missen en ons vastklampen aan anderen, die wij modelleren naar onze diepste verlangens.” vond de jury.

De jury van de Haagse literatuurprijzen 2020 bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

Foto: Anjet Daanje bij de uitreiking van prijs voor het Beste Groninger Boek | Henk Veenstra

F. Bordewijk-prijs voor Anjet Daanje

Geplaatst: do, 1 april 2021