Het Leeuwarder stadsfestival Explore the North zal dit jaar van vrijdag 22 tot en met zondag 24 november plaatsvinden. Het productiehuis heeft een groot aantal voorstellingen met verhalen en muziek geprogrammeerd. Tijdens het festival wordt ook de voorstelling De Domela Passie van Meindert Talma opgevoerd.

18 november 2019 was het een eeuw geleden dat Domela Nieuwenhuis is overleden. Dat gegeven was voor muzikant en schrijver Meindert Talma de aanleiding om De Domela Passie te maken. Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was grondlegger van het socialisme en anarchisme in Nederland. Zijn leven was één grote aaneenschakeling van tegenslagen waar hij zwaar onder leed. Een en ander versterkte zijn neiging om zichzelf als martelaar te zien, dat versterkte ook de messianistische legendevorming. De voorstelling wordt zaterdag opgevoerd op Explore the North, 28 december op het Drentse Winterzinnen en 24 januari 2020 in Vera.

Programma

Na het concert te Groningen zullen het Kamerorkest van het Noorden en Guus Kuijer ook in Leeuwarden hun voorstelling Genesis – a new beginning opvoeren. Vrijdag 22 november zullen dichters Tsead Bruinja en Babs Gons optreden met een poëtische reactie op Alleen de bergen zijn mijn vrienden van de Koerdisch-Iraanse schrijver Behrouz Boochani. Op het programma staat ook een panelgesprek over woede in de literatuur met Özcan Akyol, Elfie Tromp, Kristien Hemmerechts en Dean Bowen.

Interview met Behrouz Boochani op Het Grote Gebeuren. Foto: Henk Veenstra

Zaterdag 23 november zijn er optredens van A.H.J. Dautzenberg en Rob van Essen en Sytse Jansma en Frank Keizer. Joost Oomen en Kruidkoek presenteren Vruchtjes eten, een bijzonder nieuw interdisciplinair project poëzie en jazz over vrolijkheid. Tegelijkertijd staan Nerdproza, opgepoetst en Poetic resistance geprogrammeerd.

Zondag de 24e zal Andy Fierens jeugdpoëzie voordragen onder de naam Boer Dandy en zijn er optredens van Jelle Brandt Corstius en Blabbermouth met de Poëzie Boys.

Het volledige programma is te vinden op explore-the-north.nl. Tickets zijn te koop vanaf €22,50 en voor €49,50 kan je je drie dagen uitleven.

Explore the North in Leeuwarden

Geplaatst: do, 21 november 2019