Gisteravond won RUG Huisdichter Esmé van den Boom de Groningse voorronde van de schrijfwedstrijd Write Now! Naast  €250,- aan boekenbonnen won ze een plek in de finale die op 25 juni zal plaatsvinden. De tweede prijs was voor Linda van der Pol en de derde prijs ging naar Giel de Jong. Tevens waren er eervolle vermeldingen voor Anne von Gleich en Marit de Graaf.

Juryvoorzitter Jonathan Griffioen omschreef in het juryrapport de Groningse inzendingen als “een beetje zwaarmoedig.” Over de gedichten van Esmé van den Boom merkte de jury, die naast Griffioen uit Jasper Henderson en Emy Koopman bestond, op dat “de winnende gedichten een prettige cadans bezitten, en op een niet-zeurende manier politiek beladen. Sterker nog, de gedichten zijn teder zonder zoetsappig te worden.” De winnende gedichten kan je op de site van Write Now lezen.

Over het verhaal Vogelaars van Linda van der Pol zei de jury  dat “deze schrijver het ritme begrijpt, het is net een film van Van Warmerdam. Het swingt als een gek.” Aangezien Van der Pol tijdens de uitreiking in Rome was namen twee vrienden van haar de prijs in ontvangst. Giel de Jong kreeg bij zijn verhaal Groter dan Christus het commentaar dat het verhaal “wat ouderwets is geschreven, maar dat vonden wij in dit geval best charmant.”

Van den Boom heeft drie weken de tijd om voor de finale nieuw werk te schrijven. Er bestaat nog een (kleine) kans dat de andere twee finalisten ook in de finale staan want de jury heeft altijd enkele wild cards te vergeven aan opvallend talent dat de tweede (of derde) plaats bereikt.

De foto van de winnaars is van Bob de Vries.

Esmé van den Boom wint de voorronde van Write Now!

Geplaatst: wo, 3 mei 2017