Achter de gesloten deuren van Kunstlievend Genootschap Pictura werden kunstwerken van de leden van AKKA geëxposeerd. De alumnivereniging van de Klassieke Academie in Groningen vierde in 2021 haar eerste lustrum en sloot die af met een overzichtstentoonstelling die tot 9 januari te zien zou zijn. De organisatie zocht de samenwerking met dichters uit Gent en NOORDWOORD om een aantal kunstwerken in woord vast te leggen.

De presentatie van die gedichten op 12 december ging wegens ziekte niet door. Vandaar dat we het nieuwe jaar aftrappen met de publicatie van de teksten die door de Groninger auteurs zijn geschreven. Esmé van den Boom liet zich inspireren door Flowers of Decay 1 en 2, een collage/ mixed media werk van Maartje Bezemer.

Maartje Bezemer – Flowers of Decay 1
Maartje Bezemer – Flowers of Decay 2

Esmé van den Boom

Esmé van den Boom schrijft proza, toneel, gedichten en liedjes. Ze trad met tekst en muziek onder andere op tijdens de Frankfurter Buchmesse en op podia en festivals als Noorderzon, Dichters in de Prinsentuin, Read My World en Onbederf’lijk Vers. Ze stond in de finale van Write Now! 2017 en mocht mee op Zomerkamp met Das Mag. In 2016- 2017 was ze Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en schreef ter gelegenheid daarvan de bundel Zomerwee. Ze won het Hendrik de Vriesstipendium van de Gemeente Groningen en publiceerde daarmee in december 2019 haar debuutbundel Eigen kamers, over de toekomstdromen en -angsten van Groningse vrouwen. Als ze niet schrijft of leest werkt ze bij Forum Groningen als collectiebeheerder, bij Explore the North als literatuurprogrammeur of als freelancer – of ze wandelt met haar hondje in het Noorderplantsoen. 

Esmé van den Boom over Flowers of Decay

Geplaatst: do, 13 januari 2022