Dwars door de storm, een jeugdboek van Martine Letterie en Karlijn Stoffels staat centraal in de campagne Nederland Leest Junior. De campagne duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

Dwars door de storm speelt zich af in het Oost-Groningse Finsterwolde van 1953 en gaat over de vriendschap tussen Jacob en Tjakkie. Tjakkie heeft maar één droom: naar de hbs. Maar arbeiderskinderen leren niet door. Toch start ze op school met voorbereidingen voor de hbs. Haar ouders mogen er niets van weten.

De op Ambon geboren Jacob speelt het liefst gitaar. Rock-‘n-roll, juist de muziek waar zijn vader zo’n hekel aan heeft. Samen met zijn familie komt Jacob naar het woonoord in Finsterwolde, dat met zijn kaalheid in schril contrast staat met de prachtige schelpenstranden die hij zich herinnert van Ambon.

De werelden van Tjakkie en Jacob hadden niet meer kunnen verschillen. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat.

Boekenpakket

Scholen kunnen vanaf 20 april tot 20 mei het Nederland Leest Boekenpakket bestellen via Kinderboekengids.nl. Bibliotheken bestellen vanaf 6 mei via NBD Biblion.

Nederland Leest Junior is een van de campagnes waarmee de Bibliotheek op school werkt. Bij het boek worden ook lessuggesties gemaakt, benieuwd wat er vorig jaar werd gemaakt? Kijk dan op Nederland Leest ter inspiratie. Na de zomervakantie komen de lessen bij Dwars door de storm online.

Begin mei wordt het thema en het boek van de volwassen editie van Nederland Leest bekend gemaakt.

Dwars door de storm centraal tijdens Nederland Leest Junior

Geplaatst: wo, 15 april 2020