Eind september verscheen De ivoren cel in de autobiografische Privé-domein reeks. Douwe Draaisma selecteerde tachtig herinneringen aan intense ervaringen en ontmoetingen uit de dagboeken, memoires en brieven die eerder in de reeks verschenen. Draaisma is vrijdag 22 oktober te gast bij het programma Naked lunch en maandag 15 november wordt het boek gepresenteerd in boekhandel Godert Walter.

De stukken in De ivoren cel verhalen over de eerste kussen van Alma Mahler en Sylvia Plath, de huwelijksaanzoeken van Charlotte Brontë en Anna Dostojevskaja, het eerste orgasme (op zesenzeventigjarige leeftijd) van Claire Goll, de vuige roddels die de gebroeders Goncourt te horen kregen, de schok die Elias Canetti te verwerken kreeg toen zijn vader stierf, de schaamteloze escapades van Samuel Pepys met zijn vrouwelijke personeel, en de pogingen van de zestiger Hector Berlioz om het meisje waar hij als twaalfjarige zijn hart aan had verloren alsnog tot de zijne te maken.

Douwe Draaisma is een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Draaisma is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken die veelvuldig zijn vertaald.

Naked lunch vindt plaats op de derde etage van het Forum aan de Nieuwe Markt 1. Vanaf 12.15 uur gaat Rense Sinkgraven het gesprek aan met Draaisma. De boekpresentatie op maandag 15 november is in boekhandel Godert Walter aan de Oude Ebbingestraat 53. Coen Peppelenbos is de interviewer van dienst. Beide programma’s zijn gratis toegankelijk, bij de boekpresentatie is het verstandig om een zitplaats te reserveren.

Douwe Draaisma over De ivoren cel

Geplaatst: wo, 20 oktober 2021