Op 22 t/m 24 juli wordt voor de negentiende keer het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin georganiseerd. Het Groningse festival verwelkomt het beste uit de Nederlandse, internationale en universele poëzie in de zonovergoten Prinsentuin en de Puddingfabriek.

Marsiaans
Op de openingsavond van het festival in de Puddingfabriek, wordt een reis gemaakt door de geschiedenis van de poëzie. Het begin wordt gevormd door een Arabische voordracht van het Gilgamesj-epos, het oudste gedicht ter wereld. Via de Engelse dichteres Kim Moore en de Macedonische dichteres Lidija Dimkovska komen we terecht in de toekomst. Daar zal Jan Baeke gedichten laten horen in de toekomstige poëzietraditie van Mars. Hopelijk kunnen deze gedichten bijdragen aan een nog te plannen poëtische missie naar de Rode Planeet.

Vlaams talent
Net als elk jaar stelt Dichters in de Prinsentuin zijn podium open voor jong talent. Dit jaar is een groot deel van dit talent afkomstig uit België. Zowel Charlotte Van den Broeck, Maarten Inghels (stadsdichter Antwerpen) als Lize Spit zullen tijdens het festival optreden.

Oude rotten in het vak

Dichters in de Prinsentuin is niet compleet zonder kolossen uit de Nederlandse literatuur. Dit jaar staan oude rotten Jean Pierre Rawie en Hans Sleutelaar op het programma. Jean Pierre Rawie (foto: Jan Glas) is alom bekend als schrijver van de prachtigste sonnetten van Nederland en één van de grootste cultfiguren van Groningen. Hans Sleutelaar werd bekend met zijn korte, zakelijke gedichten in de stijl van de Zestigers en werkte nauw samen met C.B. Vaandrager en Johnny van Doorn. Dichters in de Prinsentuin is erg blij deze grote dichters te mogen ontvangen.

Grootste poëziefestival in de lage landen
Met meer dan 60 dichters is Dichters in de Prinsentuin sinds jaar en dag het grootste poëziefestival in de lage landen. Met de gratis middagprogramma’s in de Prinsentuin en de uitdagende avondprogrammering in de Puddingfabriek is het festival bekend bij een groot en divers publiek. Vele dichters traden al op bij Dichters in de Prinsentuin, onder wie Joke van Leeuwen, Charlotte Mutsaers, Ingmar Heytze, Toon Tellegen, Anne Vegter en Rodaan al Galidi.

Dichters in de Prinsentuin volledig in het teken van De Branie

Geplaatst: di, 31 mei 2016