In Het Nederlands Stripmuseum te Groningen is sinds vrijdag 1 juni tot en met 14 oktober 2018 een expositie te zien met werk van illustrator en striptekenaar Kees de Boer. De populaire illustrator is onder meer bekend van kinderboeken als Agent en Boef (geschreven door Tjibbe Veldkamp en bekroond met een Zilveren Griffel) en Trubbel de Trol (door Reggie Naus). Hij begon zijn carrière echter als cartoonist en striptekenaar en om die reden staat Het Nederlands Stripmuseum uitgebreid stil bij zijn werk.

Lezers van het stripblad Eppo lazen in de jaren tachtig de strip Max Laadvermogen (op tekst van Jan Schrijver) waarvoor Kees de Boer de tekeningen maakte. Hij liet daarin zien dat hij tot de top van de Nederlandse  striptekenaars behoorde. Lezers van weekblad Donald Duck zagen intussen de cartoons die hij maakte bij de moppentrommel.

In de tweede helft van de jaren negentig verlegde De Boer het accent van zijn werkzaamheden steeds meer naar het illustreren van kinderboeken. Dat begon met Fiets in de prak (1996) van Marion van de Coolwijk, waarna illustraties volgden bij boeken van onder andere Lydia Rood (Drakeneiland), Jacques Vriens (Tommie en Lotje) Claudia Jong (Wolfje) en Aart Staartjes (Hannes). Kees de Boer illustreerde inmiddels een groot aantal kinderboeken en prentenboeken.

In de expositie ziet de bezoeker een groot aantal originele strippagina’s en originele illustraties van hem. Speciale aandacht gaat uit naar de populaire reeks Agent en Boef op tekst van de Groninger kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp. Daarnaast is er aandacht voor het vrije werk en het reclamewerk van Kees de Boer.

De tekenstreken van Kees de Boer in het Stripmuseum

Geplaatst: ma, 4 juni 2018