Tijdens de Poëzieweek die van donderdag 25 januari tot en met woensdag 31 januari plaatsvindt vinden er door heel Groningen tientallen optredens plaats. De stad is het epicentrum en dat komt mede door de Poëziemarathon die tekent voor 26 optredens. Enkele interessante optredens die voorafgaande de Poëzieweek plaatsvinden of buiten de provinciegrenzen plaatsvinden hebben ook een plekje gekregen in dit overzicht.

Dinsdag 23 januari

Marnix Nijmeijer vertelt bij boekhandel Riemer over zijn dichtbundel Opname van opzij.

Coen Peppelenbos is te gast bij Literair Dispuut Flanor in de Graanrepubliek.

Woensdag 24 januari

Drukte bij de Van der Velde boekhandels in Friesland. In Drachten verwelkomen ze Tsead Bruinja en Anna Enquist is te gast bij de vestiging in Sneek.

Poëziemarathon: Poëzie in de Galerie In Galerie Aanblick te Haren zijn er optredens van Sacha Landkroon (finalist NK Poetryslam), Ruth Koops van ‘t Jagt, Kasper Peters, Lilian Zielstra en Cissy Gress. Robert Jan van der Feen (fluit) en Jan Jacob Mooij (hobo) zorgen voor de muzikale omlijsting.

Donderdag 25 januari

Poëziemarathon: RUG Huisdichter Rachel Raetzer staat ‘s ochtends in de kantine van de Harmonie.

Poëziemarathon:Kira Wuck wordt in de Groninger Forum bibliotheek door Rense Sinkgraven geïnterviewd.

Poëziemarathon: Dichter en beeldend kunstenaar Edwin Lotz opent de expositie Afslag naar Niemandsland in de Groninger Forum Bibliotheek.

Poëziemarathon: Liesbeth Cavé, Anna van der Laan, Erik Raven, Yde van Reide, Nina Werkman en Atze van Wieren van Dichterscollectief WP99 treden op in het Stadhuis. Martin Tervoort verzorgt de muzikale omlijsting.

Poeziemarathon: Nina Werkman, Lammert Voos en Hanne Wilzing lezen hun gedichten voor in boekhandel Godert Walter. Er is muziek van Marlene Bakker en Bernard Gepke.

Poëziemarathon: De Dichtclub in de Kroeg van Klaas presenteert de bundel Welkom bij de club!

In Assen presenteert Nicolette Leenstra haar bundel De reis van de zeevaarder.

De Leekster gedichtendag in de Balkhoeve is al jaren een traditie. Foleor van Steenbergen en Christel Elshout bieden podium aan 15 personen om hun eigen werk voor te dragen tijdens deze jaarlijks terugkerende gedichtendag voor jong en oud in Leek.

Vrijdag 26 januari

Poëziemarathon: Vanuit de Groninger Forum Bibliotheek vertrekt een stadswandeling in het teken van J.J.A. Goeverneur. Bij zijn graf op de Zuiderbegraafplaats  zal een knol worden gelegd.

Poëziemarathon: Esmé van den Boom zal in de Van der Velde aan het A-kerkhof optreden.

Poëziemarathon: Theater de Kapel in zal het open podium Poëzie Met plaatsvinden.

Zaterdag 27 januari

Poëziemarathon: De kinderdichters trekken de provincie in. Marrah en Jacco uit de stad Groningen, Bree en Tom uit Zuidhorn, Tessa uit Haren, Josca uit Eemsmond en Derk uit Vlagtwedde gaan samen met dichters-voor-kinderen op tournee. Kasper Peters, Corien Oranje, Remco Ekkers, Kees Spiering en de kinderdichters hebben allemaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven met als thema theater.

Poëziemarathon: Martin Reints geeft een de workshop Dichter in een dag in de Groninger Forum Bibliotheek.

Zondag 28 januari

Poëziemarathon: Kom microfoto’s maken in het  GRID Grafisch Museum van de kleine schoonheid die we overal om ons heen kunnen vinden. Dichter Douwe Jan Schrale schrijft bij elke ontdekking een klein gedicht. 

Poëziemarathon: Open Podium De Schreef in Café Kult verwelkomt zondagmiddag een aantal dichters.

Poëziemarathon: Test uw kennis van de poëzie bij de allereerste Poëziepubquiz in Café de Molleboon.

In de Der Aa-kerk zingt koor Cantatrix werk van Federico García Lorca (1898-1936).

In de Martinikerk zingt Het Koor voor Nieuwe Nederlandse Religieuze Muziek uit Amsterdam ’20 Psalmen vrij’. De teksten van de psalmen zijn geschreven door Huub Oosterhuis; Antoine Oomen zette ze op muziek. Huub Oosterhuis is aanwezig om een aantal teksten toe te lichten.

Maandag 29 januari

Poëziemarathon:  Studenten van de Schrijversvakschool Groningen en spokenword poets van Urban House Groningen verzetten de zinnen van bezoekers en patiënten in de grote hal van het UMCG.

Poëziemarathon: Glasnost, het culturele en wetenschappelijke magazine van Groningen, nodigt dichters en poëzieliefhebbers uit om in de uitzending van maandagavond 29 januari op te treden. Live op OOG Radio 106.6 FM.

Dinsdag 30 januari

Poëziemarathon: Het andere gedicht. Dichters van zorgorganisatie NOVO maken een tour langs stadhuis, bibliotheek en andere openbare gebouwen om hun verrassende, zelfgeschreven gedichten ten gehore te brengen. 

Poëziemarathon: Tien promovendi presenteren in de USVA hun passie voor wetenschap tijdens een poetry slam. Samen met een jonge dichter schrijven ze tijdens de Science Slam een gedicht dat is geïnspireerd op hun onderzoek. Van rap tot sonnet, in het Nederlands of het Engels. Het publiek jureert en het winnende koppel verdient eeuwige roem.

M.P.J. Sanders, de nieuwe hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, zal op dinsdagmiddag 30 januari 2018 zijn oratie houden in de aula van het Academiegebouw. De titel van de oratie luidt: Het land dat ons wacht: Nederlandse literatuur in Europees perspectief.

woensdag 31 januari

Poëziemarathon: Kom microfoto’s maken in het  GRID Grafisch Museum van de kleine schoonheid die we overal om ons heen kunnen vinden. Dichter Douwe Jan Schrale schrijft bij elke ontdekking een klein gedicht. 

Poëziemarathon: Stadsdichter van Groningen, Lilian Zielstra, zal optreden voor de gemeenteraad als opening van de raadsvergadering. Iedereen is welkom.

Poëziemarathon:  Flanor organiseert in samenwerking met het USVA Theater een poetryslam. Iedereen is welkom om hieraan mee te doen om in meerdere rondes poëzie te improviseren en voor te dragen.

Op woensdag 31 januari organiseert DeFKa in samenwerking met Van der Velde Boeken Assen in het kader van de Week van de Poëzie dichtersavond  “Stracks: Poëzie = Theater”. Dit met medewerking van Iduna Paalman, Michiel Westbeek en andere Nederlandse dichters.

Meer meer meer

Tijdens de Poëzieweek zijn er ook vele andere optredens van auteurs als Suzanna Jansen, Bert Wagendorp, Stevo Akkerman en Michiel Teeuw. Informatie over die optredens is te vinden in onze agenda.

Foto’s Rachel Raetzer en Kinderdichter Marrah: Reyer Boxem

De Poëzieweek in Groningen

Geplaatst: ma, 22 januari 2018