De Poëziebus reed afgelopen week door Nederland en hield voor het eerst halt te Groningen. Urban House Groningen, SLAG en het Poëziepaleis stonden op het Waagplein de passagiers op te wachten samen met 21 lokale dichters.

In een hoog tempo werd er opgetreden voor en in de tenten van Urban House Groningen. Die organisatie had ook een groot aantal Spoken word artiesten bereid gevonden om op te treden. Aansluitend traden ook vergelijkbare artiesten op. Zo stond Bnice uit Rotterdam ook op het programma en Spitler uit Antwerpen brengt zeer actuele poëzie over racisme in Vlaanderen: ‘mijn broeders worden dagelijks gecheckt op straten’.

Enkele dichters van de Poëziebus traden al eerder op in Groningen. Zo stonden Wibo Kosters, Meliza de Vries, Jana Beranová en Richard Nobbe al één of meerdere keren in de Prinsentuin. Nobbe was dit jaar namens SLAG afgevaardigd om mee te reizen met de Poëziebus en had zijn collega’s duidelijk al enthousiast gemaakt voor Groningen. Natuurlijk zit de stad ook in z’n poëzie. Zo vertelde hij over de ontstemde gitaar op zijn studentenkamer. Opvallende dichters die met hem meereisden in de bus waren Demi Baltus (die ook in de top 10 van Doe Maar Dicht Maar stond) en Jill Marchant die met haar voordracht meteen de aandacht trok.

Naast poëzie was er ook muziek. Daan Hafkamp van Aarde aan Daan trad tweemaal op en was na Jana Beranová ook de afsluitende act die het publiek mocht laten dansen. Vervolgens werd er in recordtempo afgebroken zodat de bus op tijd naar Meppel kon vertrekken. Van daaruit werd er verder gereisd naar Utrecht en Rotterdam alwaar de tournee werd afgesloten. De organisatie van de Poëziebus kijkt online alweer vooruit naar 2017.

Tekst: Maarten Praamstra